VI Live: turbulente Europa League-avond ten einde

Reacties

Om ook tijdens wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er VI Live, waar het (inter)nationale voetbal op de voet gevolgd wordt.

VI Live: turbulente Europa League-avond ten einde

23.35 uur: DE OVERGEBLEVEN ZESTIEN KANSHEBBERS
De stofwolken zijn neergedaald en de laatste zestien kanshebbers zijn bekend. Vrijdag weet Ajax welke van de vijftien concurrenten het volgende obstakel gaat worden.

23.17 uur: FEYENOORD SNEUVELT
Feyenoord druipt af na een strijd met AS Roma (1-2) die veel stof geeft om over na te praten. Het uitvallen van Colin-Kazim Richards, de rode kaart voor Mitchell te Vrede, de tweede Romeinse treffer na de gelijkmaker van Elvis Manu en de gevolgen van de onderbreking. Eén ding is wel zeker: Feyenoord is uitgeschakeld.

22.57 uur: EINDSTANDEN EUROPA LEAGUE
Het laatste deel van deze Europa League-avond levert geen verrassingen op voor de Nederlandse spelers in buitenlandse dienst. Ruud Vormer wint met Club Brugge ook de return tegen Aalborg BK met ruime cijfers. De goal van Jonathan de Guzman (Napoli) was inderdaad de genadeklap voor Trabzonspor. En ook zonder een doelpunt van Bas Dost gaat VfL Wolfsburg door. Alleen Ibrahim Afellay moet met Olympiakos het Europese podium verlaten na het 2-2 gelijkspel tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk.

De uitslagen: (tussen haakjes uitslagen heenduels)
Athletic Bilbao – Torino 2-3 (2-2)
Club Brugge – Aalborg BK 3-0 (3-1)
Everton – Young Boys 3-1 (4-1)
Olympiakos Piraeus – Dnjepr Dnjepropetrovsk 2-2 (0-2)
Napoli – Trabzonspor 1-0 (4-0)
Sporting Lissabon – VfL Wolfsburg 0-0 (0-2)

 22.44 uur: VAN DE HEMEL IN DE HEL
Terence Kongolo laat zich verrassen door Gervinho, en de hemel boven De Kuip kleurt weer zwart (1-2). Feyenoord heeft nog een half uur om twee keer te scoren...

22.41 uur: MANU WONDERDOKTER
Het wonder van Rotterdam is in de maak? De Kuip ontploft na de gelijkmaker van Elvis Manu. In de feestvreugde erna gaat reservekeeper Erwin Mulder over de schreef, volgens de arbitrage. Rood is zijn lot.

22.39 uur: WEDSTRIJD HERVAT
Na een afkoelingsperiode van ruim een kwartier minuten hervat Turpin de wedstrijd. Kan Feyenoord met tien man, en met Elvis Manu voor Khalid Boulahrouz als verse kracht, voor een wonderbaarlijke ontsnapping zorgen?

22.23 uur: GESTAAKT
De ploegen gaan de tunnel in, op last van scheidsrechter Clément Turpin. De reactie op de rode kaart vanaf de tribune - er worden de nodige voorwerpen op het veld gegooid - gaat de Franse arbiter te ver. De UEFA zal zich ongetwijfeld gaan buigen over een flinke straf voor de Rotterdammers.

22.21 uur: DRAMA FEYENOORD
De kansen op een Europees vervolg vervagen voor Feyenoord. Mitchell te Vrede krijgt een rode kaart na een tackle op Konstantinos Manolas.

22.04 uur: ANALYSE FEYENOORD
Taco van den Velde geeft zijn analyse van de eerste helft van Feyenoord - AS Roma.

22.00 uur: RUSTSTANDEN EUROPA LEAGUE
Athletic Bilbao – Torino 1-2 (2-2)
Club Brugge – Aalborg BK 1-0 (3-1)
Everton – Young Boys 3-1 (4-1)
Olympiakos Piraeus – Dnjepr Dnjepropetrovsk 1-1 (0-2)
Napoli – Trabzonspor 1-0 (4-0)
Sporting Lissabon – VfL Wolfsburg 0-0 (0-2)
(tussen haakjes uitslagen heenwedstrijden)

21.56 uur: RUST IN DE KUIP (0-1)
Feyenoord begint goed, maar knullig balverlies van Karim El Ahmadi is het beginpunt van de opleving van AS Roma. Er gebeurt veel in De Kuip, met het uitvallen van spits Colin Kazim-Richards (hamstring) als minpunt voor de Rotterdammers. En bij het sluiten van de markt slaat Roma toe: Adem Ljalic profiteert van defensieve onachtzaamheid.

21.53 uur: PIJN VOOR FEYENOORD
Feyenoord krijgt in de blessuretijd van de eerste helft een gevoelige tik. Adem Ljajic tikt bij de tweede paal raak.

21.48 uur: CLASIE GESCHORST
Als Feyenoord deze ronde overleeft, dan moet het het in de achtste finale doen zonder Jordy Clasie. De aanvoerder krijgt geel en is dus geschorst.

21.40 uur: BESIKTAS W.N.S.
Dejan Lovren mist de vijfde strafschop van Liverpool en daarmee is het Europese avontuur van The Reds voorbij. Besiktas schiet namelijk wel alles raak in de noodzakelijke penaltyreeks. Oguzhan Ozyakup, die op de bank bleef, mag dus nog hopen op de Europa League.

21.37 uur: KAZIM ERUIT
Met Colin Kazim-Richards gaat het niet meer. Strompelend gaat hij naar de kant, en wordt hij vervangen door Mitchell te Vrede. Een hamstringblessure maakt een einde aan de wedstrijd voor de Turkse spits.

21.26 uur: DE GUZMAN TREFZEKER
Jonathan de Guzman maakt het helemaal af voor Napoli, dat door de goal van de Oranje-international een marge heeft van vijf doelpunten tegen Trabzonspor.

21.24 uur: TOTTI KOMT DICHTERBIJ
Francesco Totti is weer gevaarlijk, maar nu brengt de paal redding voor Feyenoord. De Italiaan komt dichterbij...

21.22 uur: FEYENOORD ONTSNAPT
Feyenoord komt sterk uit de startblokken maar mag zich ook gelukkig prijzen dat het nog 0-0 staat na balverlies van Karim El Ahmadi. Francesco Totti ziet zijn boogbal over Kenneth Vermeer maar net aan de voor hem verkeerde kant van de paal gaan.

21.07 uur: FEYENOORD TRAPT AF IN DE KUIP
Na het wisselende oranje-succes komt Feyenoord vanavond als derde en laatste Nederlandse club in actie in de Europa League. Is het 1-1 gelijkspel een voldoende score voor een Europees vervolg? Of gaat AS Roma De Kuip stil krijgen?

21.05 uur: HET TWEEDE EL-DEEL BEGONNEN
Voor het laatste deel van deze Europa League-avond zijn de Nederlandse perspectieven positief. Ruud Vormer moet de klus met Club Brugge wel kunnen klaren na het succes in Denemarken. Ook Jonathan de Guzman (Napoli) en Bas Dost (VfL Wolfsburg) beginnen met een positieve uitgangspositie. Ibrahim Afellay moet met Olympiakos wel aan de bak om de 2-0 nederlaag uit de heenwedstrijd weg te poetsen.

(tussen haakjes uitslagen heenduels)
Athletic Bilbao – Torino (2-2)
Club Brugge – Aalborg BK (3-1)
Everton – Young Boys (4-1)
Olympiakos Piraeus – Dnjepr Dnjepropetrovsk (0-2)
Napoli – Trabzonspor (4-0)
Sporting Lissabon – VfL Wolfsburg (0-2)

21.00 uur: EINDSTANDEN EUROPA LEAGUE
De Nederlandse afvaardiging in de Europa League is uitgedund. Van onze landgenoten in buitenlandse dienst sneuvelt Virgil van Dijk (Celtic) bij Internazionale. Bankzitter Michel Vorm ziet zijn Tottenham Hotspur ten onder gaan bij Fiorentina. Jeremain Lens boekt wel succes met Dinamo Kiev, terwijl Oghüzhan Özyakup nog mag hopen met Besiktas. Er zijn verlengingen tegen Liverpool. Borussia Mönchengladbach van Roel Brouwers is ook klaar in Europa.

EINDSTANDEN (tussen haakjes de uitslag van het heenduel):
Borussia Mönchengladbach – Sevilla 2-3 (0-1)
Dinamo Kiev – Guingamp 3-1 (1-2)
Fiorentina – Tottenham Hotspur 2-0 (1-1)
Internazionale – Celtic 1-0 (3-3)
Red Bull Salzburg – Villarreal 1-3 (1-2)

VERLENGINGEN
Besiktas – Liverpool 1-0

20.47 uur: AMSTERDAMSE KLUS GEKLAARD
Ajax werkt de tweede helft rustig af, en komt ook niet in de problemen tegen Legia Warschau. Vrijdag gaat de Amsterdamse club in een balletje bij de loting voor de achtste finales van de Europa League.

20.29 uur: ENORME MISSER LEGIA
Ajax heeft in de tweede helft weinig meer te vrezen gehad van Legia Warschau. Toch hadden de Polen nog een eretreffer kunnen maken. Na een foute pass van Jasper Cillessen schiet Michal Kucharczyk huizenhoog over.

20.08 uur: ROMA ZONDER NAINGGOLAN
Bij AS Roma is er op het middenveld geen plaats voor Radja Nainggolan. Seydou Keita krijgt de voorkeur boven de Belgische international. De Pool Lukasz Skorupski staat net als in de heenwedstrijd onder de lat bij de Romeinen. De enige andere wijziging ten opzichte van het duel in Rome is dat ook Adem Ljajic speelt. De jeugdige Daniele Verde kreeg toen nog de voorkeur boven de Servische dribbelaar.
Opstelling AS Roma: Skorupski; Torosidis, Manolas, Yanga-Mbiwa, Holebas; Pjanic, De Rossi, Keita; Ljajic, Totti, Gervinho.

20.03 uur: GEEN VERRASSINGEN BIJ FEYENOORD
De opstelling van Feyenoord voor de thuiswedstrijd tegen AS Roma is er. Trainer Fred Rutten doet geen verrassende dingen. Door de schorsing van Lex Immers verhuist Jens Toornstra naar de nummer 10-positie en bezetten Khalid Boulahrouz en Rick Karsdorp de rechterflank. Sven van Beek is zoals verwacht hersteld van een knieblessure.
Opstelling Feyenoord: Vermeer; Boulahrouz, Van Beek, Kongolo, Nelom; Clasie, El Ahmadi; Karsdorp, Toornstra, Vilhena; Kazim-Richards.

19.55 uur: RUSTSTANDEN EUROPA LEAGUE
Waar PSV is uitgeschakeld stevenen dreigen er elders in de Europa League ook enkele Nederlanders te sneuvelen. Celtic staat met tien man na een rode kaart voor Virgil van Dijk en moet in Milaan winnen van Internazionale, terwijl de bankzitters Michel Vorm en Oghüzhan Özyakup met respectievelijk Besiktas en Tottenham Hotspur er ook slecht voor staan. Jeremain Lens heeft met Dinamo Kiev wel de benodigde voorsprong te pakken tegen Guingamp.
Ruststanden (tussen haakjes de uitslag van het heenduel):
Besiktas – Liverpool 0-0 (0-1)
Borussia Mönchengladbach – Sevilla 2-2 (0-1)
Dinamo Kiev – Guingamp 1-0 (1-2)
Fiorentina – Tottenham Hotspur 0-0 (1-1)
Internazionale – Celtic 0-0 (3-3)
Red Bull Salzburg – Villarreal 1-1 (1-2)

19.53 uur: OOK ANDERLECHT UITGESCHAKELD
Ook Anderlecht is uitgeschakeld. De Paars-Witten leken halverwege nog op een knappe zege in Rusland af te stevenen, maar in de tweede helft stelde Dinamo Moskou orde op zaken dankzij treffers van Aleksei Kozlov, Artur Yusupov en Kevin Kuranyi: 3-1. België is net als Nederland één club kwijt. Onze zuiderburen hebben alleen Club Brugge nog in de race.

19.52 uur: TERUGBLIK OP EERSTE HELFT AJAX
Clubwatcher Simon Zwartkruis vertelt over het optreden van Ajax in de eerste 45 minuten, met Milik in de hoofdrol.

19.49 uur: PSV DRUIPT AF IN EUROPA
Waar vorige week misschien nog enige twijfel bestond over de krachtsverhoudingen, heeft Zenit Sint-Petersburg in Rusland duidelijk gemaakt wie de sterkste van de twee is: 3-0. PSV druipt met de staart tussen de benen af in Europa en kan zich gaan richten op de topper van zondag tegen Ajax.

19.45 uur: AJAX PRESTEERT EINDELIJK WEER IN EUROPA
Eindelijk gaat Ajax zich weer eens plaatsen voor de volgende ronde van een Europese knock-outfase. De laatste drie seizoenen werden de Amsterdammers telkens uit de Europa League geknikkerd in de eerste ronde na de winterstop, tegen Legia Warschau kan het niet meer fout gaan: 0-3. In 2010/11 gebeurde dat voor het laatst. Toen won Ajax van Anderlecht.

19.42 uur: MILIK DODELIJK TEGEN LEGIA
Ajax gaat met een comfortabele 3-0 voorsprong de kleedkamers in. Na weer een snelle uitbraak is het na een pass van Ricardo Kishna opnieuw Arek Milik die koelbloedig blijft vóór het doel van Legia Warschau. De Poolse spits heeft in twee duels al drie keer gescoord tegen zijn landgenoten.

19.40 uur: ROOD VOOR VAN DIJK
Slecht nieuws voor Celtic. Na 36 minuten krijgt Virgil van Dijk voor een overteding op Mauro Icardi zijn tweede gele kaart. De Schotten moeten met tien man verder tegen Internazionale, dat in het eigen Giuseppe Meazza-stadion genoeg heeft aan 0-0 na de 3-3 van vorige week.

19.38 uur: COCU WISSELT EROP LOS
Nu PSV plaatsing voor de volgende ronde wel kan vergeten wisselt trainer Phillip Cocu enkele spelers, wellicht met het oog op de topper van zondag tegen Ajax. Eerder gingen Joshua Brenet en Luciano Narsingh al naar de kant voor Abel Tamata en Jurgen Locadia. Nu komt Andrés Guardado eruit voor Jorrit Hendrix.

19.36 uur: VAN RHIJN MAAKT EIGEN FOUT GOED
Bijna was het daar 2-1! Ricardo van Rhijn wilde een voorzet met de borst simpel terug spelen op Jasper Cillessen, maar de Ajax-doelman was al van zijn lijn. Met een uiterste poging voorkomt Van Rhijn dat hij een eigen doelpunt maakt.

19.25 uur: ZOET GAAT IN DE FOUT
Nu gaat ook werkelijk alles mis bij PSV. De tot dusverre niet onverdienstelijk keepende Jeroen Zoet gaat in de fout bij een schuiver van Hulk. Salomón Rondón maakt uit de rebound de 3-0.

19.18 uur: DE JONG LAAT BUITENKANS LIGGEN
Ezequiel Garay reikte PSV met een handsbal in het eigen strafschopgebied een onverwachte buitenkans aan, maar Luuk de Jong mist de strafschop. Zenit-doelman Yuri Lodygin pakt de inzet van de PSV spits.

19.13 uur: AJAX ZIT OP ROZEN IN WARSCHAU
Dit lijkt toch niet meer fout te kunnen gaan! Een vrije trap van Ricardo Kishna gaat via Nick Viergever en Legia-spits Orlando Sá in het Poolse doel: 0-2. Legia Warschau moet er nu vier maken om Ajax nog uit de achtste finale van de Europa League te houden.

19.11 uur: MILIK DOET LEGIA OPNIEUW PIJN
Ajax staat er een stuk beter voor in Polen. Na elf minuten is het opnieuw Arek Milik die Legia Warschau pijn doet. De Poolse spits mag bij een snelle uitbraak blijven opstomen richting het doel van Dusan Kuciak en schiet met rechts raak.

19.05: HULK SLAAT PSV KNOCK-OUT
Daar is de definitieve knock-out! Twee minuten na rust knalt Hulk de bal - nota bene met zijn zwakkere rechterbeen - hard langs PSV-doelman Jeroen Zoet: 2-0. Zenit Sint-Petersburg is een flinke maat te groot voor de Eindhovenaren.

19.03 uur: MISSON IMPOSSIBLE VOOR PSV?
Ook PSV is weer begonnen aan het tweede deel van de ogenschijnlijk onmogelijke missie in Rusland.

19.01 uur: AFTRAP EUROPA LEAGUE
Behalve Legia Warschau – Ajax gaan ook zes andere Europa League-wedstrijden van start. Jeremain Lens moet met Dinamo Kiev een 2-1 achterstand tegen Guingamp goedmaken, Virgil van Dijk moet met Celtic in Milaan winnen van Internazionale na het 3-3 gelijkspel van vorige week. Michel Vorm en Oguzhan Özyakup kijken toe vanaf de bank bij respectievelijk Fiorentina – Tottenham Hotspur en Besiktas – Liverpool. Roel Brouwers ontbreekt bij Borussia Mönchengladbach tegen Sevilla.
De wedstrijden (tussen haakjes de uitslag van het heenduel):
Besiktas – Liverpool (0-1)
Borussia Mönchengladbach – Sevilla (0-1)
Dinamo Kiev – Guingamp (1-2)
Fiorentina – Tottenham Hotspur (1-1)
Internazionale – Celtic (3-3)
Red Bull Salzburg – Villarreal (1-2)

19.00 uur: LEGIA - AJAX BEGONNEN
Gesteund door een 1-0 voorsprong begint Ajax de jacht op een plaats bij de laatste zestien in de Europa League. Is de marge genoeg om te overleven in het lege stadion in Warschau? Of geven de Polen de Amsterdammers nieuwe stof tot nadenken?

18.55 uur: EEN TERUGBLIK OP EERSTE HELFT
Clubwatcher Thijs Slegers geeft zijn visie op de eerste helft in Sint-Petersburg.

18.51 uur: ANDERLECHT KAN HET WEL IN RUSLAND
In tegenstelling tot PSV is Anderlecht wel bezig zich te plaatsen voor de laatste zestien. Na de 0-0 van vorige week in Brussel leidt Paars-Wit na 45 minuten met 1-0 tegen Dinamo Moskou, dat in de poulefase nog twee keer met 1-0 won van PSV. Aleksandar Mitrovic zette de club van bankzitter Bram Nuytinck in de 28ste minuut op voorsprong. Douglas zit bij Dinamo op de bank.

18.47 uur: PSV HEEFT NIETS IN TE BRENGEN TEGEN ZENIT
Halverwege de return wijst niets erop dat PSV zich als eerste Nederlandse club gaat plaatsen voor de achtste finale van de Europa League. De Eindhovenaren zagen weliswaar een doelpunt van Luuk de Jong worden afgekeurd, maar kwamen er in Rusland verder nauwelijks aan te pas. Zenit Sint-Petersburg leidt dankzij een doelpunt van Salomón Rondon met 1-0 en was daarmee nog genadig voor PSV.

18.39 uur: ZOET REDT PSV
Opnieuw rijt Danny met een van zijn dribbels de PSV-defensie helemaal open. Jeroen Zoet stort zich op de bal en voorkomt dat Zenit Sint-Petersburg de 2-0 kan maken.

18.32 uur: PSV RIJP VOOR SLACHT
PSV mag van geluk spreken dat het niet nog een doelpunt incasseert. Ezequiel Garay krijgt uit een corner een enorme schietkans, maar schiet al achterover vallend hoog over het doel van Jeroen Zoet.

18.28 uur: UITSCHAKELING PSV DICHTERBIJ
Nadat Memphis Depay en Jetro Willems er zojuist niet in slaagden de bal voor te geven, slaat Zenit Sint-Petersburg in de counter nu wel toe. Danny bereikt op de rechterflank de achterlijn en legt terug, Salomón Rondón schiet door de benen van Jeffrey Bruma raak. PSV moet nu twee doelpunten maken om nog door te gaan.

18.21 uur: TREFFER DE JONG AFGEKEURD
Luuk de Jong lijkt PSV na 21 minuten op voorsprong te koppen uit een corner, maar scheidsrechter Cüneyt Çakir keurt het doelpunt af. Het lijkt erop dat de Turkse arbiter vindt dat de bal de achterlijn al had gepasseerd voordat De Jong raak kopte.

18.19 uur: BRENET HEEFT MOEITE MET HULK
PSV-rechtsback Joshua Brenet incasseert na negentien minuten de eerste gele kaart van de wedstrijd. De vervanger van de geblesseerde Santiago Arias heeft grote moeite Hulk in toom te houden.

18.11 uur: ZENIT BEGINT STERKER DAN PSV
De eerste tien minuten zijn voor Zenit Sint-Petersburg. Waar PSV nauwelijks nog iets heeft klaargespeeld, hebben Salomón Rondón en Hulk met hun schoten doelman Jeroen Zoet al op de proef gesteld.

18.01 uur: OOK ANDERLECHT ACTIEF IN RUSLAND
Ook de andere wedstrijd in Rusland tussen Dinamo Moskou en Anderlecht is van start gegaan. In het heenduel in Brussel werd niet gescoord. Bram Nuytinck zit op de bank.

18.00 uur: AFTRAP ZENIT SINT-PETERSBURG – PSV
De return in Rusland is begonnen. Is de jonge ploeg van trainer Phillip Cocu in staat het gelauwerde Zenit uit te schakelen in de tweede ronde van de Europa League? Het eerste duel verloor PSV met 1-0 door een treffer van Hulk.

17.47 uur: VELTMAN TERUG BIJ AJAX
Ajax-trainer Frank de Boer heeft ten opzichte van de heenwedstrijd tegen Legia Warschau maar één wijziging doorgevoerd. Joël Veltman keert terug in de basis ten koste van Mike van der Hoorn. Legia-trainer Henning Berg brengt exact dezelfde elf het veld in. Het duel in Polen begint om 19.00 uur
Opstelling Legia Warschau: Kuciak; Broz, Dossa Júnior, Rzezniczak, Guilherme; Vrdoljak, Jodlowiec; Zyro, Maslowski, Kucharczyk; Orlando Sá.
Opstelling Ajax:
Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Viergever, Boilesen; Bazoer, Klaassen, Serero; El Ghazi, Milik, Kishna.

17.30 uur: WEINIG HOOP VOOR PSV
De geschiedenis biedt PSV op papier weinig hoop. Het speelde in de Europa League dit seizoen al drie keer tegen een Russische ploeg. Alle ontmoetingen (twee groepswedstrijden tegen Dinamo Moskou en het heenduel met Zenit) verloren de Eindhovenaren met 1-0.

17.09 uur: EUROPEES RECORD LONKT VOOR DEPAY
Memphis Depay was dit seizoen in acht Europese wedstrijden al zes keer trefzeker voor PSV. Met die zes doelpunten is hij het Europese clubrecord van PSV al tot op twee treffers genaderd. In het verleden scoorden alleen Gerrie Deijkers en Willy van der Kuijlen nog vaker in één Europa Cup-seizoen. Deijkers maakte er acht in de jaargang 1977/78, een prestatie die Van der Kuijlen in het seizoen 1974/75 al eens neerzette.

17.00 uur: PSV MET MAHER EN BRENET
Trainer Phillip Cocu voert tegen Zenit Sint-Petersburg twee wijzigingen door ten opzichte van het eerste duel met Zenit Sint-Petersburg (1-0 nederlaag). Joshua Brenet vervangt de geblesseerde Santiago Arias, terwijl Adam Maher de voorkeur krijgt boven Oscar Hiljemark. Hieronder de 22 namen.
Zenit:
Lodygin; Smolnikov, Garay, Luis Neto, Criscito; Shatov, Garcia; Hulk, Danny, Witsel; Rondón.
PSV
: Zoet; Brenet, Bruma, Isimat-Mirin, Willems; Maher, Guardado, Wijnaldum; Narsingh, De Jong, Depay.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.