Europa League-loting: Ajax treft Dnjepr Dnjepropetrovsk

Reacties

Tijdens de loting voor de achtste finale van de Europa League is Ajax gekoppeld aan Dnjepr Dnjepropetrovsk uit Oekraïne. De Amsterdammers zullen op 12 maart beginnen met een uitduel, een week later staat de return in Amsterdam op het programma.

Europa League-loting: Ajax treft Dnjepr Dnjepropetrovsk

Door over twee duels Legia Warschau te verslaan, is Ajax de enige overgebleven Nederlandse ploeg in Europees verband. Feyenoord verloor immers over twee duels van AS Roma en PSV was in een tweeluik een maatje te klein voor Zenit Sint-Petersburg.

Ajax trof Dnjepr nog nooit in Europees verband. De Oekraïners stonden wel zes keer tegenover een andere Nederlandse ploeg. In 1985 werd in de Europa Cup III met 2-2 gelijkgespeeld tegen PSV en in de return van de tweede ronde met 1-0 gewonnen door de Oekraïners.

In 2004 ging FC Utrecht met 2-1 onderuit in de tweede ronde van de UEFA Cup. AZ won in datzelfde toernooi tien jaar geleden met 2-1 op Oekraïense bodem. PSV trof Dnjepr in 2012 nog. Het uitduel in de groepsfase van de Europa League ging met 2-0 verloren, in Eindhoven verloor PSV ook: 1-2. Zodoende kan Dnjepr dus bogen op liefst vier zeges, één gelijkspel en maar één nederlaag tegen een Nederlandse ploeg.

VI.nl volgde de loting in Nyon live. Kijk hieronder terug naar de aanloop naar de loting.

DE VOLLEDIGE LOTING

Club Club
Everton (Eng) - Dinamo Kiev (Oek)
Dnjepr Dnjepropetrovsk (Oek) - AJAX
Zenit Sint-Petersburg (Rus) - Torino (Ita)
VfL Wolfsburg (Dui) - Internazionale (Ita)
Villarreal (Spa) - Sevilla (Spa)
Napoli (Ita) - Dinamo Moskou (Rus)
Club Brugge (Bel) - Besiktas (Tur)
Fiorentina (Ita) - AS Roma (Ita)

• Daar komen de eerste balletjes...

• Voormalig Feyenoord-doelman Jerzy Dudek zal assisteren bij de loting. De Pool zal dus niet zijn voormalige Nederlandse werkgever aan een tegenstander kunnen koppelen. Hij stipt wel aan dat Feyenoord net na zijn vertrek de UEFA Cup won. De doelman vertrok in 2001 en Feyenoord won in 2002. Daarmee is de Rotterdamse ploeg de laatste Nederlandse ploeg die een Europa Cup won.

Gianni Infantino, secretaris-generaal van de UEFA en de vaste spreekstalmeester bij de lotingen, keurt het racisme en de gewelddadigheden in de vorige ronde openlijk af. Hij roept op dit soort wanordelijkheden tegen te gaan in de toekomst. Het duel van Feyenoord met AS Roma werd donderdag even stilgelegd omdat de Franse scheidsrechter Clément Turpin de reactie van het Feyenoord-publiek op de rode kaart van Mitchell te Vrede te heftig vond. Het duel Dinamo Kiev-Guingamp werd donderdag eveneens gestaakt, maar later weer hervat.

• De plichtplegingen in Nyon zijn begonnen. Al zal het even wachten worden voordat de eerste ploegen uit de koker komen.

• Met acht goals is de inmiddels naar China vertrokken Alan topscorer van de Europa League. Hij maakte acht doelpunten voor het reeds uitgeschakelde Red Bull Salzburg. Romelu Lukaku (Everton) is met zes goals de meest trefzekere nog in het toernooi actieve speler. Namens Ajax staat Arek Milik op drie treffers.

Blijdschap bij Ajax na een goal tegen Legia Warschau, dat in een lege thuisbasis met 3-0 verslagen werd.
Blijdschap bij Ajax na een goal tegen Legia Warschau, dat in een lege thuisbasis met 3-0 verslagen werd.

• Met Sevilla zit de titelverdediger nog in het toernooi. In de poulefase verloor Sevilla nog met 2-0 bij Feyenoord.

• Even verder kijken: de finale van de Europa League is in Warschau. Om vast in de agenda te zetten: 27 mei. In die eindstrijd staat voor het eerst een Champions League-ticket op het spel. De winnaar plaatst zich direct voor de groepsfase.

• De achtste finaleduels zijn op donderdag 12 en 19 maart.

• Behalve de bij Ajax onder contract staande Nederlanders zijn er nog meer landgenoten in de race in de Europa League:
-Dinamo Moskou: Alexander Büttner en Douglas
-Dinamo Kiev: Jeremain Lens
-Besiktas: Oguzhan Özyakup
-Fiorentina: Mounir El Hamdaoui
-AS Roma: Kevin Strootman (geblesseerd)
-Club Brugge:Stefano Denswil (niet speelgerechtigd) en Ruud Vormer
-VfL Wolfsburg: Bas Dost
-Napoli: Jonathan de Guzman

• Er zijn in de Europa League nog liefst vijf Italiaanse ploegen over: Fiorentina, Internazionale, AS Roma, Torino en Napoli. De kans dat Ajax dus een Italiaanse tegenstander treft is één-op-drie. Verder hebben Rusland, Spanje en Oekraïne allemaal nog twee kanshebbers over in de Europa League. Turkije, Spanje, België, Engeland en Duitsland hebben nog één deelnemer in de Europa League.

• Welke gevolgen hebben de magere resultaten van de Nederlandse ploegen in Europees verband op de korte en lange termijn. Lees het hier.

• Net als in de voorgaande ronde kunnen Russische en Oekraïense ploegen elkaar niet treffen vanwege de politieke situatie aldaar. Verder is er sprake van een open loting. Bekijk in onderstaand overzicht de overgebleven ploegen.

• Door de nederlagen van Feyenoord tegen AS Roma en PSV tegen Zenit Sint-Petersburg is Ajax de enige overgebleven Nederlandse ploeg in Europa. De landskampioen was te sterk voor Legia Warschau en kwam in de Europa League terecht door als derde te eindigen in de poule van de Champions League. Eerder gingen FC Groningen, PEC Zwolle en FC Twente er in de voorronde van de Europa League uit.

• Lees hier meer over de Europa League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.