Dankzij Jans kan PEC Zwolle met vertrouwen de toekomst in

Reacties

Ron Jans is de succesvolste coach uit de geschiedenis van PEC Zwolle. Zijn geheim is misschien wel dat hij meer dan een trainer is voor een club die dat op dit moment keihard nodig heeft.

Dankzij Jans kan PEC Zwolle met vertrouwen de toekomst in

Want juist nu de club in de gevaarlijke categorie 1 van de KNVB zit, is het belangrijk dat PEC de rust bewaart. Het aanblijven van de 57-jarige Jans tot medio 2017 is wat dat betreft een zegen voor de club. Ondanks de enorme uittocht van spelers en de beperkte mogelijkheden van de club om vervangers te halen, liet Jans pas maanden later blijken daar best een slapeloze nacht van gehad te hebben.

Intussen straalde Jans zelfverzekerdheid uit als altijd en kreeg hij zijn jonge elftal met vele nieuwelingen in wonderbaarlijk korte tijd weer op de rit in het nieuwe seizoen. 'Mooi dat jonge jongens zich handhaven in de Eredivisie. En meer dan dat', maakte hij onlangs de balans op na de eerste seizoenshelft, waarin de club op een verdienstelijke negende plaats eindigde. 'Daarbij hebben we voor dit seizoen de ambitie toegevoegd om te strijden voor een plek die recht geeft op deelname aan play-offs om Europees voetbal', voegde technisch directeur Gerard Nijkamp daar tijdens de nieuwjaarsreceptie aan toe.

'Ik voel me hier enorm gewaardeerd. Denk bijvoorbeeld aan het mooie spandoek van de supporters, waar ik samen met mijn vader opstond (foto boven)', zei Jans op zijn beurt over de club waar hij medio 2013 als trainer werd aangesteld. 'Ik heb het hier namelijk vanaf het begin erg naar mijn zin. In het traject dat we hebben ingezet zit nog voldoende rek om spelers, staf en mijzelf verder te ontwikkelen. De club groeit en bloeit namelijk aan alle kanten. Niet alleen in de stad Zwolle, maar ook in de regio eromheen.'

De huurlingen Sheraldo Becker (Ajax) en Lars Veldwijk (Nottingham Forest) bleken voltreffers.
De huurlingen Sheraldo Becker (Ajax) en Lars Veldwijk (Nottingham Forest) bleken voltreffers.

Door twee keer de finale te bereiken van het toernooi om de KNVB-beker, waarvan het die in 2014 sensationeel van Ajax won, beslag te leggen op de Johan Cruijff Schaal en ook voor het eerst in de clubgeschiedenis Europees voetbal te halen, mag Jans zich zonder enige twijfel de succesvolste trainer noemen in de historie van de ruim 105-jarige club die nu negende staat in de Eredivisie. 'We maken met elkaar onderdeel uit van de beste periode die de club ooit heeft gekend', glunderde Nijkamp na de contractverlenging van zijn coach.

De periode rond het begin van de jaren tachtig was voorheen het hoogtepunt. Onder de hartstochtelijke leiding van wijlen Fritz Korbach, de kleurrijke Duitser die in het verleden ook heel wat teams boven zichzelf kon laten uitstijgen. Jans was in die periode speler. Het lijkt bijna met voorbedachten rade dat hij tijdens zijn loopbaan als voetballer al een opleiding volgde om leraar Duits te worden, om dezelfde taal te beheersen als zijn voormalige coach. En om dan nu zijn voormalige meester bij een terugkeer in Zwolle zelfs ruimschoots te overtreffen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.