Chelsea verslaat Benfica in EL-finale pas in extra tijd

Krap een jaar na de eindzege in de Champions League heeft Chelsea in de Amsterdam Arena ook de Europa League op zijn naam geschreven. Benfica had lange tijd het betere van het spel, maar moest net als zaterdag in de topper tegen FC Porto buigen toen de officiële speeltijd al was verstreken: 1-2. Branislav Ivanovic (foto) werd matchwinner met een schitterende kopbal.

Hoewel Champions League-houder Chelsea als favoriet begon aan de eindstrijd in Amsterdam, was het Benfica dat in de eerste helft het beste voetbal op de mat legde. Met de in 2011 van Chelsea overgenomen Nemanja Matic (ex-Vitesse) en Nicolás Gaitán als meest balvaardige spelers op het middenveld drukte Benfica de Londense miljoenenploeg terug op eigen helft.

Benfica drong regelmatig tot ver in het zestienmetergebied van Chelsea door, maar het was niet in staat om doelman Petr Cech tot een serieuze redding te dwingen. Ook toen Óscar Cardozo, clubtopscorer van de Portugezen met dertig goals, mocht aanleggen bij een vrije trap hoefde Cech niet in actie te komen. De poging van de Paraguayaan eindigde in de Chelsea-muur (foto midden).

Aan de andere kant moest Artur bij spaarzame uitvallen van de Blues wel tot twee keer toe in actie komen. De 32-jarige sluitpost had de grootste moeite om afstandsschoten van Oscar en Frank Lampard uit zijn doel te houden. Vooral het dwarrelschot van de 34-jarige clubtopscorer van Chelsea was de Braziliaan bijna te machtig. Benfica leek vlak na rust dan toch op voorsprong te komen dankzij Cardozo, maar scheidsrechter Björn Kuipers keurde het doelpunt op aangeven van zijn assistenten af wegens buitenspel. Vlak nadat Cech dan toch in actie had moeten komen bij een kopbal van Eduardo Salvio, was het de tot dan toe onzichtbare Fernando Torres die de ban brak door zowel Luisão als Artur knap te omspelen.

Dat was voor Benfica-coach Jorge Jesus het sein om in aanvallend opzicht nog meer gewicht in de schaal te leggen. Ola John kwam in het veld voor linksback Lorenzo Melgarejo, terwijl Lima collega-spits Rodrigo verving. Het leverde vrijwel meteen de gelijkmaker op. César Azpilicueta raakte de bal in het eigen zestienmetergebied met zijn arm. Kuipers kon niet anders dan een strafschop toekennen, die Cardozo in de 68ste minuut snoeihard achter Cech schoot.

Tien minuten daarna dacht ook Torres recht te hebben op een penalty, maar Kuipers vond het vasthouden door Luisão te licht om Chelsea een kans vanaf elf meter te gunnen. Omdat Cech een goed geplaatste volley van Cardozo vervolgens over zijn doel tikte, Luisão Ramires van scoren afhield met een vliegende tackle en Lampard van grote afstand de lat raakte leek een verlenging noodzakelijk, maar Ivanovic bezorgde Chelsea in de extra tijd de Europa League door uit een corner van Juan Mata de bal knap in de verre hoek te knikken.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.