Chelsea bereikt FA Cup-finale na titanengevecht met Spurs

Reacties

Chelsea heeft zaterdag ten koste van Tottenham Hotspur de finale van het FA Cup-toernooi bereikt. In een ware titanenstrijd trok de koploper van de Premier League uiteindelijk aan het langste eind. De individuele klasse van Willian en Eden Hazard maakte het verschil: 4-2.

Chelsea bereikt FA Cup-finale na titanengevecht met Spurs

De grote afwezigen bij Chelsea aan de aftrap waren Diego Costa en Hazard. Manager Antonio Conte koos voor een voorhoede met Willian, Michy Batshuayi en Pedro. Bovendien kreeg Nathan Aké een kans van de Italiaan door de absentie van Gary Cahill. 'Hij verdient het, want in deze periode heeft hij altijd veel toewijding getoond. Hij werkt erg hard, zijn houding is fantastisch', zei Conte vooraf.

Na een eerbetoon aan de vrijdag overleden Ugo Ehiogu, was het Willian die al vroeg de keuze van Conte voor hem rechtvaardigde. Toby Alderweireld trok aan de rem bij het doorbreken van Pedro, waarop de Braziliaan de bal uit de vrije trap in de verre hoek achter doelman Hugo Lloris schoot. Ook Aké en Batshuayi begonnen goed aan de wedstrijd. De spits onderstreepte de dominantie van Chelsea in het eerste kwartier met een kopbal, waar Lloris ditmaal wel zijn handen achter kreeg.

Het eerste beste gevaar van Spurs leverde echter al de gelijkmaker op door een spitsengoal van talisman Harry Kane. De aanvaller ging door zijn knieën bij een lage voorzet van Christian Eriksen en verlengde de bal knap met het hoofd in de verre hoek. De achtervolger in de Premier League voerde vervolgens het baltempo op. Met name aan Eriksen, die telkens de ruimte tussen de linies vond, had Chelsea de handen vol. Onder leiding van David Luiz werd het gevaar beperkt tot een kopbal van Eric Dier die voorlangs ging en een poging van afstand van Eriksen.

Bij het zeldzame moment dat Chelsea in die fase opdook in de zestien van Tottenham, sloegen The Blues ook onmiddellijk toe. Heung-Min Son, die van manager Mauricio Pochettino de opdracht had gekregen om de linkerflank te bestrijken, hief zijn been hoog bij een onnodige tackle en directe tegenstander Victor Moses dook daar dankbaar overheen. Daarop schoot Willian vanaf elf meter opnieuw feilloos raak, waarmee hij Tottenham stof tot nadenken gaf in de onderbreking.

Dat had al snel zijn uitwerking: vijf minuten na de hervatting bediende Eriksen Dele Alli met een fantastische pass en het Engelse toptalent schoot hard binnen. Het was genieten geblazen voor de toeschouwers op Wembley, want na de 2-2 schakelden beide ploegen opnieuw een tandje bij in een strijdlustig duel waarin ze elkaar nauwelijks tijd om te ademen gaven.

Dele Alli viert zijn fraaie gelijkmaker vlak na rust.
Dele Alli viert zijn fraaie gelijkmaker vlak na rust.

En dan besloot Conte na een uur ook nog eens om zijn ploeg van een kwaliteitsinjectie te voorzien door luxepaardjes Costa en Hazard alsnog in te brengen voor Batshuayi en Willian. Met het tweetal in de ploeg trok Chelsea zich terug rondom de eigen zestien, met Tottenham geduldig rondspelend en wachtend op een gaatje.

De beloning kwam er niet voor Tottenham, maar voor Chelsea, dat genoeg had aan de klasse van Hazard om de gelijke stand te doorbreken. Een afgeslagen corner kwam voor de voeten van de Belg, die overtuigend afdrukte met zijn linkerbeen. Enkele minuten later volgde het fraaiste doelpunt van de avond: Nemanja Matic schoot verwoestend raak via onderkant lat, een nieuwe tegenvaller die Spurs in de resterende tien minuten niet meer te boven kwam. Daarmee was het lot van Tottenham bezegeld.

Naast het binnenhalen van de finaleplek geeft Chelsea met de zege een belangrijk signaal af aan de directe concurrent in de strijd om het kampioenschap. Tottenham staat met nog zes speelrondes voor de boeg vier punten achter op de koploper. Zondag om 16.00 uur maken Arsenal en Manchester City uit wie op 27 mei op Wembley mag strijden met Chelsea om de FA Cup.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.