Brazilië uitgeschakeld op Copa na veelbesproken 'handsbal'

Brazilië is uitgeschakeld in de strijd om de Copa América. De Seleçao verloor in de nacht van zondag op maandag van Peru, dat won dankzij een uiterst omstreden doelpunt. Ecuador was in het laatste groepsduel op schot en liet niets heel van Haïti.

Brazilië - Peru 0-1
De Brazilianen peurden uit de eerste twee groepswedstrijden vier punten, dankzij een doelpuntloos gelijkspel tegen Ecuador op de eerste speeldag en een afgetekende 7-1 zege op Haïti, maar dat bleek niet genoeg voor een plek in de volgende ronde. In de laatste wedstrijd in Groep B bleek Peru namelijk te sterk.

Een doelpunt van Raúl Ruidíaz in de 75ste minuut bleek genoeg voor de minimale zege en daarmee groepswinst, maar het duurde enkele minuten voordat de treffer van de aanvaller van Universitario de Deportes werd goedgekeurd. De centrumspits tikte een voorzet van Andy Polo in het doel, maar deed dat volgens de spelers van Brazilië met behulp van zijn hand.

Scheidsrechter Andrés Cunha keurde de enige goal van de wedstrijd na een periode van rumoer en koortsachtig overleg goed, waarmee hij het lot bezegelde van Brazilië. Dat land is na drie wedstrijden als nummer drie in Groep B namelijk al uitgeschakeld. Peru gaat met zeven punten als groepshoofd naar de volgende ronde, waarin Colombia wacht.

Hét moment van het Copa América-duel tussen Brazilië en Peru: Raúl Ruidíaz lijkt zijn arm te gebruiken om de bal in het lege doel te werken.

Ecuador - Haïti 4-0
Ook voor Haïti zit de deelname aan de Copa América er alweer op. Het land verloor met 1-0 van Peru, ging met 7-1 onderuit tegen Brazilië en bleek ook niet opgewassen tegen Ecuador, dat met 4-0 te sterk bleek. Dankzij Enner Valencia en Jaime Ayoví stond er al binnen twintig minuten een 2-0 stand op het scorebord, die na rust verder werd uitgebreid via Christian Noboa en Antonio Valencia.

Door die ruime zege en de nederlaag van Brazilië wipte Ecuador op de dag van de laatste groepswedstrijd nog over De Kanaries heen. De Ecuadorianen plaatsen zich met vijf punten - één meer dan de Brazilianen - voor de kwartfinale van het toernooi. Daarin is het gastland de Verenigde Staten de tegenstander.