Brazilië kan trauma pas na duel met Oranje gaan verwerken

Reacties

Voetbal International blikt altijd vooruit op duels van Oranje. Deze keer op de troostfinale, waarin Brazilië zaterdagavond om 22.00 uur de tegenstander is.

Brazilië kan trauma pas na duel met Oranje gaan verwerken

Brazilië

Vorm G-W-G (wns) -W-V

De zeven Duitse mokerslagen dreunen keihard na in Brazilië. Die Mannschaft degradeerde de Braziliaanse internationals dinsdag in een tijdsbestek van 29 minuten tot een stel bange pupillen. Als kippen zonder kop renden ze in het rond, de mannen in het geel. De op hol geslagen David Luiz en Marcelo voorop. De twee zijn verdedigers van beroep, maar lieten tegen Duitsland gaten vallen waar zelfs een konvooi lijnbussen moeiteloos doorheen zou manoeuvreren. Spits Fred maakte het misschien nog wel bonter. Als veredelde toeschouwer in de middencirkel sloeg hij de grootste nederlaag uit de historie van zijn land gade. Apathie ten top.

De Braziliaanse voetbalfans eisen dat er koppen gaan rollen, maar in hoeverre bondscoach Luiz Felipe Scolari bereid is een groot deel van zijn elftal af te branden valt te bezien. Hij relativeerde de vernedering als een totale offday en verklaarde met het merendeel van zijn huidige selectie naar het WK van 2018 in Rusland te willen. Daarbij ging hij er gemakshalve vanuit dat de Braziliaanse voetbalbond zijn doorlopende contract respecteert. Of Big Phil het bij het juiste eind heeft, zal de tijd leren.

Toch kan het haast niet anders dat Scolari voor de wedstrijd van vanavond  wijzigingen doorvoert. Al is het maar om sommige spelers in bescherming te nemen tegen de hoon die op hen neer gaat dalen. De internationals zullen voelen hoeveel pijn het volk heeft geleden. Dat staat vast. Pas na het WK kan het opgelopen voetbaltrauma verwerkt worden door spelers en fans. Het duel om de derde plaats van 22.00 is in dat proces een bijzonder onwelkome verplichting.

Nederland

Vorm W-W-W-G (wns)-G (vns)

'Nee, daar heb ik nu geen zin in', schamperde Jasper Cillessen.. 'Wat mij betreft schaffen ze die wedstrijd af', stelde Arjen Robben. 'Dit is een wedstrijd die nooit gespeeld zou mogen worden', zei Louis van Gaal zelfs. Nee, in het kamp van Oranje had men na de nederlaag tegen Argentinië (0-0) weinig trek. Een dag later sprak Van Gaal zijn manschappen toe op de training. Hij pepte zijn spelers op voor de troostfinale. 'Want als je het toernooi met twee nederlagen eindigt, voel je je een loser', redeneerde hij.

Het duel met Brazilië biedt Oranje de gelegenheid een ver boven verwachting verlopen toernooi met opgeheven hoofd te verlaten. Van Gaal stelt daarom een zo sterk mogelijk elftal op, maar of dat dezelfde spelers zijn als die tegen Argentinië begonnen valt te bezien. De spelers die tegen de Argentijnen vervangen werden - Nigel de Jong, Bruno Martins Indi en Robin van Persie - oogden namelijk niet topfit. Wesley Sneijder kreeg tegen de Argentijnen eveneens een tik. Ook is het de vraag of er andere spelers zijn die na een slopend toernooi volgend op een langs seizoen toe zijn aan rust.

Hoe dan ook: Nederland staat er in de aanloop naar de troostfinale een stuk beter voor dan het lamgeslagen Brazilië. In de wetenschap dat beide afgelopen duels van Oranje pas na strafschoppen beslist werden, is het leuk om te weten dat de troostfinale nog nooit op een strafschoppenserie uitdraaide. Nederland kan Duitsland opvolgen als nummer drie van de wereld. In de wetenschap dat Die Mannschaft de grote favoriet is zich zondag tot wereldkampioen te kronen, is dat niet eens zo'n ondankbare eer.

Onderlinge historie

De laatste keer dat Nederland van Brazilië verloor was in 1999, tijdens een oefenduel. Erg vriendschappelijk verliep dat treffen niet, want er werden liefst vijf rode kaarten vertoond. Peter van Vossen, André Ooijer en Edgar Davids haalden het laatste fluitsignaal niet, wat aan Braziliaanse zijde voor Márcio Amoroso en Rivaldo gold. De doelpuntenmakers van toen: Amoroso, Leonardo, Frank de Boer (eigen doelpunt) en Pierre van Hooijdonk.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
05/06/1999 Brazilië-Nederland 2-2 Vriendschappelijk
08/06/1999 Brazilië-Nederland 3-1 Vriendschappelijk
09/10/1999 Nederland-Brazilië 2-2 Vriendschappelijk
02/07/2010 Nederland-Brazilië 2-1 WK
04/06/2011 Brazilië-Nederland 0-0 Vriendschappelijk

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.