'Bom onder WK 2022 door nieuw bewijs van omkoping'

Reacties

De FIFA zou wel eens het besluit kunnen nemen het WK van 2022 niet in Qatar plaats te laten hebben. De Sunday Times zegt over een stortvloed aan bewijzen te beschikken van omkoping bij de toewijzing van de eindronde.

'Bom onder WK 2022 door nieuw bewijs van omkoping'

De krant zeg over geheime documenten, emails, brieven en bankafschriften te beschikken. Spil in de hele handel zou voormalig vice-voorzitter van de FIFA en voorzitter van de Aziatische voetbalbond Mohamed Bin Hammam (foto) zijn. Hij zou voor bijna zes miljoen euro aan stemmen gekocht hebben, vooral in Afrika.

Bin Hammam werd in 2011 al voor het leven geschorst vanwege omkoping, maar dat besluit werd later teruggedraaid. Hoewel de Qatarees zich terugtrok uit het voetbal, schorste FIFA hem later zelfs nogmaals voor het leven.

Zelf heeft Bin Hammam altijd ontkend stemmen gekocht te hebben, evenals het organisatiecomité. Ook nu ontkent de voormalig bestuurder bij monde van zijn zoon.

Volgens The Sunday Times had Bin Hammam evenwel al ruim voor de verkiezing, die in december 2010 was, een netwerk opgezet om de toewijzing te manipuleren. Behalve omkoping zou er ook op andere wijze gesjoemeld zijn met de stemmen.

De FIFA stond al enorm onder druk vanwege de zweem van omkoping, de beschuldigingen zijn immers niet nieuw, en de toewijzing aan Qatar. Los van eventuele illegale handelingen is het er immers ook veel te heet om een WK te houden in de zomermaanden.

De FIFA is al geruime tijd zelf bezig met een onderzoek naar de toewijzing van het WK 2022 in Qatar en eventuele illegale handel en wandel binnen de eigen gelederen. Mogelijk biedt dit nieuws nieuw licht op dat onderzoek. In het uiterste geval kan worden besloten de beslissing te herzien en Qatar het WK  te ontnemen. De FIFA kondigde al aan een dergelijke gang van zaken niet uit te sluiten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.