Bayern treft met Darmstadt zijn absolute tegenpool

Reacties

De vijfde speelronde in de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start. Namens Voetbal International blikt Oscar van der Horst vooruit op de duels van dit weekeinde.

Bayern treft met Darmstadt zijn absolute tegenpool

Mensen die een hekel hebben aan het moderne voetbal, kunnen dit seizoen hun hart ophalen in de Bundesliga. Met SV Darmstadt 98 is er een club teruggekeerd op het hoogste Duitse niveau waar de tijd al ruim dertig jaar stilstaat. Een groter contrast met de tegenstander van komende zaterdag is niet denkbaar. De enige overeenkomst is dat beide clubs nog ongeslagen zijn dit seizoen. Maar waar moet Bayern München wel niet denken dat het terechtkomt?

Het openluchtmuseum draagt de naam Stadion am Böllenfalltor, waar een stel oude krijgers al vier wedstrijden op rij een succesvolle act opvoert. Met drie gelijke spelen en een overwinning overtreft de rentree in de Bundesliga alle verwachtingen. Grote namen heeft het elftal niet, maar trainer Dirk Schuster zorgt dat zijn mannen in de beste conditie aan de aftrap verschijnen. Dat kun je wel aan een voormalige international van de DDR overlaten.

Derde niveau
Schuster kreeg de ploeg onder zijn hoede toen Darmstadt nog op het derde niveau speelde. Dominik Stroh-Engel, Marco Sailer, Marcel Heller, Jerome Gondorf en Aytac Sulu vormden toen het hart van de ploeg. Jongens die allemaal rond de dertig zijn vandaag de dag nog steeds tot de vaste basisspelers behoren. De transfervrije Peter Niemeyer (31, foto boven), ooit nog actief voor FC Twente, is op papier de grootste zomerversterking.

SV Darmstadt 98 viert zijn eerste overwinning in de Bundesliga sinds 33 jaar, vorige week op bezoek bij Bayer Leverkusen (0-1).
SV Darmstadt 98 viert zijn eerste overwinning in de Bundesliga sinds 33 jaar, vorige week op bezoek bij Bayer Leverkusen (0-1).

Terwijl de meeste Bundesligaclubs met al hun grote sterren in multifunctionele voetbaltempels spelen, werkt Darmstadt zijn thuiswedstrijden af op een sportcomplex waar amper 3.500 mensen een zitplaats hebben, ruim vijftien keer minder dan in het gemiddelde Duitse Stadion.  En door veiligheidsmaatregelen slinkt de totaalcapaciteit van 17 duizend nog jaarlijks. Alleen aan de lichtmasten is door de jaren heen gesleuteld.

Schuldenberg
Darmstadt speelde in 1982 voor het laatst in de Bundesliga. Na de degradatie verdween de club mede door een enorme schuldenberg uit beeld, totdat Schuster tweeënhalf jaar geldeden het stokje overnam. 'En nu spelen we tegen het beste team van de wereld', blikt de trainer op de clubsite vooruit. 'Dus het zou de normaalste zaak van de wereld zijn als Bayern München zaterdag om 17.20 uur met drie punten op zak huiswaarts keert.'

Maar normaal is de laatste jaren helemaal niets meer in Darmstadt. Twee seizoenen geleden promoveerde de club uit de Derde Bundesliga nadat het in de play-offs voor promotie thuis al een ruime nederlaag had geleden (1-3), waarna het Arminia Bielefeld in de return lelijk te kijk zette (2-4). En ook nu belooft Schuster dat zijn ploeg brutaal voor de dag zal komen en elke verslapping bij de Rekordmeister zal aangrijpen om toe te slaan. 'We verheugen ons erg op deze wedstrijd.'

In het Stadion am Böllenfalltor staat de tijd al tientallen jaren stil. Alleen de lichtmasten zijn onlangs nog opgeknapt. Gesproken wordt nu over een nieuw stadion met twintigduizend plaatsen.
In het Stadion am Böllenfalltor staat de tijd al tientallen jaren stil. Alleen de lichtmasten zijn onlangs nog opgeknapt. Gesproken wordt nu over een nieuw stadion met twintigduizend plaatsen.

Dat zal voor de tegenstanders anders zijn. Schalke 04 en Bayer Leverkusen konden thuis niet winnen van de promovendus, Hannover 96 en 1899 Hoffenheim houden weinig goede herinneringen over aan het culturele uitstapje richting Darmstadt. Het is als een geschiedenisles dat niemand interesseert. Maar als je even niet oplet, kost het je dure punten op je eindrapport.

Nederlanders
Arjen Robben komt dit voetbalweekend niet in actie voor Bayern, maar de ogen zijn wel op twee andere Nederlanders gericht. Luc Castaignos loopt mede door zijn twee treffers tegen 1.FC Köln keurig een-op-een in de Bundesliga en hoopt bij HSV zijn totaal van vier verder op te krikken. Klaas-Jan Huntelaar was afgelopen week zowel voor de competitie als Europees op schot voor Schalke 04 en treft nu VfB Stuttgart.

Programma
FSV Mainz 05 18-09
20:30
1899 Hoffenheim
VfL Wolfsburg 19-09
15:30
Hertha BSC
Hamburger SV 19-09
15:30
Eintracht Frankfurt
Werder Bremen 19-09
15:30
FC Ingolstadt 04
1. FC Köln 19-09
15:30
Borussia
Mönchengladbach
Darmstadt 98 19-09
15:30
Bayern München
VfB Stuttgart 20-09
15:30
Schalke 04
Borussia Dortmund 20-09
17:30
Bayer Leverkusen
FC Augsburg 20-09
17:30
Hannover 96
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.