Barcelona zet jacht op Real voort met zege op Athletic

Barcelona heeft zaterdag zonder veel moeite gewonnen van Athletic de Bilbao: 3-0. De Catalanen toonden zich effectief en komen op de ranglijst weer dichter bij koploper Real Madrid te staan.

Een positief punt voor Athletic was de rentree van Yeray Álvarez. Bij de 22-jarige verdediger werd in december vorig jaar teelbalkanker geconstateerd. Na een operatie en een korte herstelperiode verscheen Álvarez zaterdag, sneller dan verwacht, aan de aftrap.

Álvarez kreeg al na achttien minuten een tegentreffer met Athletic. Neymar snelde richting het strafschopgebied en gaf op tijd voor aan Paco Alcácer. De Spanjaard tikte knap binnen en tekende daarmee voor zijn eerste competitiegoal in het shirt van Barcelona.

Collega Lionel Messi gaat het scoren een stuk makkelijker af. Al werd de Argentijnse ster tegen Athletic ietwat geholpen door doelman Gorka Iraizoz, die zich bij een vrije trap van Messi vanaf de rechterflank volledig verkeek op het schot. Denkend dat de bal nog zou worden aangeraakt, werd Iraizoz geklopt. Voor Messi betekende het zijn 31ste treffer in dertig officiële optredens dit seizoen. Zo keek Athletic bij rust tegen een 2-0 achterstand aan, terwijl de bezoekers toch een aantal kansen hadden gekregen op een doelpunt.

In de tweede helft, toen Athletic de hoop op een goed resultaat eigenlijk al had opgegeven, maakte Barcelona er ook nog 3-0 van. Aleix Vidal begon net buiten het strafschopgebied aan een individuele actie, omspeelde twee verdedigers en schoot met zijn linkervoet raak in de verre hoek. Daarna geloofden beide ploegen het wel. Messi keek bij de 3-0 overigens al vanaf de bank toe. Sergi Roberto loste hem na 64 minuten af. Barça heeft dit seizoen als enige club al honderd keer gescoord in alle competities.

Barcelona heeft na de overwinning 45 punten, één minder dan koploper Real. De Madrilenen hebben nog wel twee wedstrijden tegoed. Het uitduel van Real Madrid zondag bij Celta de Vigo is bovendien zo goed als zeker afgelast. Sevilla kan die dag op gelijke hoogte komen met Barça als het thuis wint van Villarreal. Athletic zakt naar de achtste plaats en heeft 32 punten.