Totaalvoetballer Messi: onmogelijk op waarde te schatten

Reacties

In de twintigste speelronde van de Primera División speelt Barcelona een uitwedstrijd tegen Real Betis (zondag, aftrap 12.00 uur). VI-redacteur Bas van den Hoven over de rol van Lionel Messi.

Totaalvoetballer Messi: onmogelijk op waarde te schatten

Voor wie er een hekel aan heeft, is er geen ontsnappen aan. Ze zijn er bij de vooruitblik, tijdens de wedstrijd en na afloop: cijfers. Variërend van beoordelingen, goals en assists tot gedetailleerde statistieken. Formules om prestaties op waarde te schatten en om genialiteit tastbaar te maken.

Er zijn van die avonden waarop de klasse van Lionel Messi te onberekenbaar is en zondagavond was er zo een. Met gemak stapte Barcelona over de potentiële bananenschil Eibar heen. Met een blik op het scorebord deed je Messi enorm tekort. Eén goal en nul assists na misschien wel zijn beste wedstrijd van het seizoen.

Vijf keer zette de Argentijn achteloos iemand vrij voor de keeper. Af en toe uit stilstand, maar meestal door eerst vanaf links naar binnen te dribbelen. Iedere keer was een andere ploeggenoot er schuldig aan dat de assist geen goal opleverde. In de slotfase leek hij er genoeg van te hebben. Waar Neymar regelmatig provoceert met circusvoetbal, verdwijnt Messi meestal in de anonimiteit als de wedstrijd al lang en breed beslist is. Alleen zodra hij de kans op gevaar ruikt, schakelt hij bij.

Het past ook bij zijn nieuwe rol. Steeds meer wordt Messi spelmaker, steeds minder is hij de pure aanvaller. Luis Enrique verwoordde het afgelopen week als volgt: 'Messi is een totaalvoetballer geworden, met het vermogen om zowel aanvallend als verdedigend alles te doen. Bovendien is hij zo intelligent dat hij in de toekomst het fysieke verval kan camoufleren. Messi's evolutie is voor iedereen zichtbaar.'

Luis Enrique zal het niet snel toegeven, maar Barcelona heeft Messi dit seizoen meer dan ooit in zijn rol als totaalvoetballer nodig. Andrés Iniesta kwakkelt met blessures en Luis Enrique is zoekende naar de juiste samenstelling van zijn middenveld. Messi biedt hulp, simpelweg door vaker verder terug te zakken en het spel eerder naar zijn hand te zetten.

Sinds enkele weken ligt de titelrace in La Liga weer volledig open door de vormdip bij Real Madrid en de opmars van Barcelona. Sinds El Clásico pakten de Catalanen dertien punten in vijf wedstrijden. Messi scoorde in die reeks zes keer en leverde twee assists. En het mooiste: zijn huidige vorm is nog beter dan alle cijfers doen vermoeden.

Stand van zaken in de top van La Liga
Club Punten Doelsaldo
1. Real Madrid 18-43 48-17 (+31)
2. Sevilla 19-42 42-25 (+17)
3. Barcelona 19-41 51-17 (+34)
4. Atlético Madrid 19-35 34-16 (+18)
5. Real Sociedad 19-35 31-25 (+6)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.