Barcelona opnieuw te sterk voor tegenvallend City

Barcelona heeft zich zonder problemen geplaatst voor de kwartfinale in de Champions League. Na de 2-0 zege in Engeland was de ploeg van trainer Gerardo Martino in eigen huis opnieuw te sterk voor Manchester City: 2-1.

Lionel Messi maakte na 67 minuten een einde aan alle onzekerheid. De kleine Argentijn kreeg de bal wat gelukkig mee na een pass van Cesc Fabregas en verschalkte doelman Joe Hart met een bekeken wippertje: 1-0. Daarmee kreeg Barcelona pas laat loon naar werken tegen City, dat niet in staat bleek tot een stunt in Spanje.

Lionel Messi is los van Joleon Lescott en verschalkt doelman Joe Hart.

Het plan was voorafgaand aan dit duel duidelijk voor City: scoren, het liefst zo snel mogelijk. Manager Manuel Pellegrini, die vanwege een schorsing op de tribune zat, ruimde een basisplaats in voor de pas herstelde Sergio Agüero. Met de terugkeer van de Argentijn, ondersteund door de aanvallend ingestelde middenvelders James Milner, David Silva en Samir Nasri, waren de intenties overduidelijk.

Alle goede bedoelingen ten spijt, City kwam er voor de rust niet aan te pas. Neymar en Messi waren dicht bij een treffer, terwijl scheidsrechter Stéphane Lannoy City ook een handje hielp. De Franse leidsman keurde het doelpunt van Neymar af. Sergio Busquets bediende de Braziliaan, maar deed dit volgens de leidsman vanuit buitenspelpositie. In de herhaling was duidelijk te zien dat Busquets niet buitenspel stond.

Kort daarvoor had Barcelona ook al om een strafschop gevraagd toen Joleon Lescott Messi neerlegde. Het enige dat City daar tegenover stelde was een fraaie aanval via Yaya Touré, Silva en Nasri, die een schotje loste op het doel van Barça. Rubén Cousillas, de vervanger van de geschorste Manuel Pellegrini op de bank, greep tijdens de rust in door de onzichtbare Agüero te vervangen voor de fysiek sterke Edin Dzeko.

Die wissel zorgde even voor een opleving, maar na tien minuten in de tweede helft nam Barcelona het heft weer in handen, al werd na de openingsgoal van Messi ook City een strafschop onthouden nadat Gerard Pique Dzeko neerlegde in het zestienmetergebied. Pablo Zabaleta reageerde woest op de beslissing van de Franse arbiter en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart.

In de slotfase kwam Manchester City nog wel op gelijke hoogte via aanvoerder Vincent Kompany, die van dichtbij binnen tikte. Toch was het slotakkoord voor Barcelona, dat via Dani Alves de 2-1 einstand bepaalde en zich plaatste bij de laatste acht van het miljoenenbal.