Barça wil onrust van zich af spelen in Baskenland

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Primera División. Voor de 25ste speelronde is dat het duel tussen Real Sociedad en Barcelona van zaterdagavond 20.00 uur.

Barça wil onrust van zich af spelen in Baskenland

Real Sociedad

Klassering: 6de plaats (veertig punten uit 24 duels)
Vorm: W-G-V-W-G

Real Sociedad boekte afgelopen maandag bij Málaga zijn eerste zege (0-1) na vier duels. Opvallend bij de Baskische formatie was de aanwezigheid van twee spelers in het bijzonder. Het gewezen Spaanse troetelkind Sergio Canales, in januari overgekomen van Valencia, debuteerde in de basis. Verdediger Joseba Zaldua speelde zijn eerste competitiewedstrijd sinds eind november, thuis tegen Celta de Vigo.

Voor Real Sociedad, eerder dit seizoen uitgeschakeld in de groepsfase van de Champions League, was het een vrij dramatische februarimaand. Behalve de recente eliminatie in het toernooi om de Copa del Rey door Barcelona (0-2, 1-1) verloor de club met 4-0 bij Atlético Madrid. Daarnaast kwam ze voor eigen publiek tegen Levante (0-0) evenmin tot scoren. Niettemin is de clubleiding content met de ontwikkelingen van het team. De dit seizoen als hoofdcoach debuterende Jagoba Arrasate (35) kan zijn contract met twee seizoenen verlengen.

Uitgelicht
Voetbalminnend Frankrijk is trots op Antoine Griezmann, met veertien competitiegoals niet alleen clubtopscorer van Real Sociedad maar ook de meest trefzekere Fransman van de vijf grote Europese competities. Alleen Alexandre Lacazette (Olympique Lyon) komt in de buurt van de vleugelaanvaller die in zijn vaderland nooit profvoetbal heeft gespeeld. Na als jeugdspeler te zijn afgewezen door tal van profclubs, toog Griezmann op achttienjarige leeftijd naar Real Sociedad. Inmiddels is er een lobby op gang gekomen om de linkspoot bij de Franse ploeg te halen. Aldaar heeft bondscoach Didier Deschamps met Paul Pogba en Eliaquim Mangala al twee internationals die hun profdoorbraak in het buitenland beleefden.

Barcelona

Klassering: 1ste plaats (zestig punten uit 24 duels)
Vorm: W-W-V-W-G

Barcelona moest onlangs de koppositie even afstaan aan Atlético Madrid. Maar vooral de laatste twee duels toonde de Catalaanse grootmacht zijn kracht. Woensdag boekte het Barça van trainer Tato Martino een klinkende 0-2 zege op Manchester City in de Champions League; die volgde na de 6-0 overwinning op Rayo Vallecano drie dagen eerder.

Niettemin domineert het nieuws rondom Neymar in Camp Nou. De Spaanse justitie maakte donderdag bekend Barcelona te vervolgen op verdenking van belastingfraude bij de transfer van de Braziliaanse aanvaller vorige zomer. De Blaugranas worden beschuldigd negen miljoen euro te weinig aan belasting te hebben betaald. Coach Martino hekelende afgelopen vrijdag de gang van zaken. Want al tijden voeren randzaken de boventoon in Catalonië, met het recente aftreden van preses Sandro Rosell als dieptepunt. De verwachting is dat de Argentijnse oefenmeester voor het bezoek aan Real Sociedad wel weer plaats in de basis inruimt voor Neymar. De voorgaande twee duels begon de aanvaller, na enkele weken met een enkelblessure te hebben gekampt, op de bank.

Uitgelicht
Voor Alexis Sánchez verloopt het kalenderjaar 2014 grandioos. De Chileense buitenspeler maakte vorige week tijdens de 6-0 zege op Rayo Vallecano zijn zevende competitietreffer na de winterstop. Daarmee ligt Sánchez vóór op de gevestigde topschutters: Cristiano Ronaldo (vier competitiegoals in 2014), Diego Costa (2) en zelfs op Lionel Messi (5). Ook al kwam zijn Argentijnse ploegmakker de voorbije vier Barça-duels in officieel verband tot scoren. Op de ranglijst over 2014 wordt Sánchez momenteel gevolgd door Ibai Gómez (Athletic de Bilbao) en Ikechukwu Uche (Villarreal), beiden goed voor zes goals. Gerekend over alle verbanden dit seizoen scoorde de Zuid-Amerikaan al zeventien keer: vijftien in de competitie, twee om de Copa del Rey.

Onderlinge historie

Real Sociedad en Barcelona troffen elkaar eerder deze maand twee keer tijdens de kwartfinale om de Copa del Rey, een strijd die door de Catalanen werd gewonnen. In competitieverband heeft Real Sociedad voor eigen publiek 26 keer van Barça gewonnen en slechts zeventien keer verloren. Nog eens 23 duels eindigden onbeslist. Vorig seizoen wonnen de Basken tijdens de twintigste speelronde met 3-2 dankzij een goal in blessuretijd van Imanol Agirretxe; het betekende de eerste competitienederlaag van Barcelona onder toenmalig coach Tito Vilanova.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
19/08/2012 Barcelona - Real Sociedad 5-1 Primera División
19/01/2013 Real Sociedad - Barcelona 3-2 Primera División
24/09/2013 Barcelona - Real Sociedad 4-1 Primera División
05/02/2014 Barcelona - Real Sociedad 2-0 Copa del Rey
12/02/2014 Real Sociedad - Barcelona 1-1 Copa del Rey

Tekst: Vincent Okker

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.