Babel verslaat voormalig Ajax-collega's Sneijder en De Jong

Besiktas heeft Galatasaray een gevoelige tik uitgedeeld in de Turkse topper: 0-1. De thuisploeg lijkt door het verlies in de derby zo goed als uitgeschakeld in de titelrace.

Galatasaray zette half februari trainer Jan Olde Riekerink op straat vanwege de tegenvallende resultaten. Zijn opvolger Igor Tudor kende een valse start met een 1-1 gelijkspel tegen laagvlieger Rizespor. Het betekende een slechte generale voor de kraker tegen stadgenoot Besiktas.

Tudor had voor het duel met de titelconcurrent een basisplaats ingeruimd voor Wesley Sneijder en Nigel de Jong, maar het Nederlandse duo kon niet voorkomen dat Besiktas kort na rust via Anderson Talisca op voorsprong kwam. De vrije trap van de aanvallende middenvelder werd door de muur van richting veranderd, waardoor Galatasaray-doelman Fernando Muslera kansloos was.

Tudor greep een kwartier voor tijd in door Sneijder, die nadrukkelijk aanwezig was in het spel van de thuisploeg, en Yasin Öztekin te vervangen door Eren Derdiyok en Garry Rodrigues. Het leidde echter niet tot de gelijkmaker, waardoor Besiktas, met Ryan Babel negentig minuten binnen de lijnen, er met de punten vandoor ging in de Türk Telekom Arena.

Babel deelt zijn voormalige Ajax-ploeggenoten (Babel, Sneijder en De Jong stonden tussen 2004 en 2006 alledrie onder contract bij de Amsterdammers) daarmee een gevoelige tik uit. Besiktas verstevigt de koppositie en heeft nu vijftig punten verzameld in 22 duels. Galatasaray blijft derde met tien punten minder. Istanbul Basaksehir lijkt voorlopig de enige echte concurrent voor het landskampioenschap. De nummer twee volgt Besiktas op vier punten.

De basisopstelling van Ajax voor het duel met Boca Juniors op 31 juli 2005 met gehurkt van rechts naar links: Ryan Babel, Nigel de Jong en Wesley Sneijder.