AZ slechts figurant tijdens Portugees machtsvertoon

De Europa League-campagne van AZ zit erop. De Alkmaarders kwamen op bezoek bij Benfica geen moment in de buurt van een stunt en de thuisploeg boekte, zonder zich overmatig in te spannen, een eenvoudige 2-0 zege en plaatste zich daardoor voor de halve finale.

'Misschien onderschat Benfica ons en kunnen we er door een geniepige goal een echte wedstrijd van maken', sprak AZ-trainer Dick Advocaat vooraf zijn hoop uit. Dat de wens de vader van zijn gedachte was, bleek al snel.

Uitrazen
AZ begon vol goede moed aan de wedstrijd en kwam zelfs een paar keer in de buurt van het Portugese strafschopgebied, maar kon daar niet veel hoop uit putten. Het gebeurde namelijk doordat Benfica het toeliet, niet doordat de gasten het afdwongen. De thuisploeg leunde achterover en liet de Alkmaarders uitrazen. Toen dat eenmaal was gebeurd, grepen de Portugezen de bezoekers bij de keel. Niet veel later hapte AZ naar adem en lag de bal in het net achter keeper Esteban.

Sílvio wordt na een botsing met Luisão met een kuit- en scheenbeenbreuk van het veld geholpen. De Portugees kan daardoor een streep zetten door het WK van komende zomer.

Het gebeurde in de 39ste minuut. Roy Beerens liet zich de bal op eigen helft afsnoepen door Eduardo Salvio. De rechtsbuiten soleerde vervolgens moeiteloos langs twee AZ-verdedigers, stoomde op richting het strafschopgebied en leverde een perfecte lage voorzet af op Rodrigo, die bij de tweede paal beheerst afrondde. Voor Benfica was er daardoor bij rust al geen gevaar meer, al was het vroege uitvallen van Sílvio (die zijn rechterscheen- en -kuitbeen brak na een ongelukkige botsing met ploeggenoot Luisão) een flinke smet op de Portugese vreugde.

Gespartel
Ook in de tweede helft had AZ niet veel in te brengen. De Alkmaarders hadden het meeste balbezit, maar Benfica stond dermate goed opgesteld dat er geen doorkomen aan was voor de mannen van Advocaat. AZ tikte daardoor slechts het balletje rond op eigen helft. Benfica keek ernaar en vond het allemaal wel best.

De AZ-spelers Esteban, Nemanja Gudelj en Jeffrey Gouweleeuw (vanaf links) druipen af na de 1-0 van Rodrigo.

Twintig minuten voor tijd maakte de thuisploeg definitief een einde aan het Alkmaarse gespartel. Salvio was weer de architect van het doelpunt. De Argentijn legde de bal op grandioze wijze dood aan de zijlijn en krulde 'm voor het doel, waar Rodrigo net als in de eerste helft bij de tweede paal klaarstond om binnen te schieten: 2-0. Daarmee was het gedaan.

Ongelijk
Dat AZ niets te melden had bij Benfica, viel de bezoekers natuurlijk niet aan te rekenen. Het verschil in begrotingen tussen beide clubs is immens. Terwijl AZ jaarlijks zijn beste spelers ziet uitvliegen, kocht de aanstaande kampioen van Portugal vorige zomer doodleuk voor 46 miljoen euro in. De Alkmaarders voerden een strijd die niet te winnen viel en kunnen zich nu volledig gaan richten op het restant van de competitie, waarin zij zich weer van Europees voetbal hopen te verzekeren.