AZ overleeft dankzij Esteban en niet gegeven strafschop

AZ plaatste zich met pijn en moeite voor de achtste finale van de Europa League. De Alkmaarders kwamen tegen Slovan Liberec snel op voorsprong, maar brachten zichzelf daarna enorm in de problemen. Verder dan 1-1 kwamen de Tsjechen echter niet en daardoor geeft de 1-0 zege van AZ in Liberec van vorige week de doorslag. In de volgende ronde wacht FC Anzhi.

Terwijl Ajax in de Europa League van de mat werd geveegd door een van zelfvertrouwen blakend Red Bull Salzburg (3-0 en 3-1), trof AZ met Slovan Liberec een schichtige grijze muis die op 29 september (!) zijn laatste competitiewedstrijd won. Jaroslav Silhavy, trainer van Slovan, kondigde daarom van tevoren al aan dat zijn ploeg zich in Alkmaar net zoals in de thuiswedstrijd zou ingraven.

Problemen
Door die afwachtende instelling riep Slovan de problemen over zichzelf af. De Tsjechen leunden namelijk zover achterover dat kansen voor AZ niet konden uitblijven. Na een kwartier kreeg AZ een grote mogelijkheid. Aron Jóhannsson schoot echter over na voorbereidend werk van Roy Beerens en Etiënne Reijnen. Vier minuten later lag de bal alsnog in het Tsjechische doel. Net als vorige week was Nick Viergever trefzeker voor de Alkmaarders. De linksback kopte raak uit een corner van Nemanja Gudelj.

Daarmee leek Slovan bezig aan een kansloze missie, maar na het Alkmaarse doelpunt kropen de tot dan toe zo schuwe Tsjechen ineens uit hun schulp. Jan Rajnoch had in de 25ste minuut zelfs de gelijkmaker op zijn schoen, maar Esteban bracht redding. Daardoor haalde AZ met een 1-0 voorsprong de rust en leek het redden van de Nederlandse eer in de Europa League nog slechts een formaliteit.

Laksheid
Die gevaarlijke gedachte leek zich in de loop van de tweede helft meester van de AZ-spelers te maken. De mannen van trainer Dick Advocaat oogden zelfs een beetje gemakzuchtig. De koers was echter nog niet gelopen en Slovan strafte de Alkmaarse laksheid in de 72ste minuut af via een treffer van Yevhen Budnik. Dat doelpunt bracht de in slaap gesukkelde wedstrijd tot leven, want op dat moment had Slovan nog maar een goal nodig om zich ten koste van AZ voor de achtste finale te plaatsen.

Slovan zette vervolgens aan voor een slotoffensief en ineens bleek dat de Tsjechen best aardig konden voetballen. Tot een tweede doelpunt van Slovan kwam het echter niet, vooral dankzij een geweldige redding van Esteban op een schot van Josef Sural en het feit dat AZ geen strafschop tegen kreeg na een handsbal van Jeffrey Gouweleeuw.

AZ houdt door de winst over twee wedstrijden de Europese eer van Nederland hoog. In de achtste finale wacht AZ wederom een tegenstander uit Oost-Europa: FC Anzhi dat over twee duels te sterk was voor RC Genk.