AZ treft in Alkmaar meest bestrafte Slovan Liberec

Reacties

Voetbal International volgt de verrichtingen van de Nederlandse clubs in Europa op de voet. Donderdagavond krijgt AZ bezoek van Slovan Liberec in de Europa League (21.05 uur).

AZ treft in Alkmaar meest bestrafte Slovan Liberec

AZ

Trainer Dick Advocaat wil graag dat zijn mijlpaal - honderd keer op de bank in een Europees duel – donderdag niet het eindpunt is van de Europese campagne van AZ dit seizoen. 'Het is zelfs voor mij nog leuk, Europese wedstrijden. Het reizen, de andere stadions, goede wedstrijden, slechte wedstrijden. Ik geniet ervan.'

Na de nipte zege in Liberec (0-1) lonkt een interessante confrontatie in de volgende ronde met een ploeg die dit seizoen nog onder de hoede stond van een Nederlandse trainer. FC Anzhi en Racing Genk - heenwedstrijd in Rusland eindigde in 0-0 – hebben beide afscheid genomen van landgenoten. Guus Hiddink en René Meulensteen vertrokken begin dit seizoen bij Anzhi, terwijl Mario Been zondag zijn ontslag kreeg bij Genk.

Om Europees verder te komen moet AZ anders voor de dag komen dan zondag tegen Ajax, dat op eigen veld met 4-0 won. Advocaat heeft daarin vertrouwen. 'Toen gaven we te veel ruimte weg aan Ajax, waarmee we ze in de wedstrijd hielpen. Ik verwacht een veel scherper en agressiever AZ, ook omdat we nu het voordeel hebben van ons eigen stadion.'.

Uitgelicht
Het mogelijke vervolg van het Europese avontuur van AZ en de verwachte uitschakeling van Ajax door Red Bull Salzburg geeft de voorbereiding op de confronatie van de twee Eredivisionisten in de halve finale om de KNVB-beker op 27 maart nog een extra dimensie.

De Alkmaarders hebben tussen zaterdag 8 en zondag 23 maart vijf officiële wedstrijden op het programma staan, waar de Amsterdamse opponent juist in alle rust kan toewerken naar de halve finale van de KNVB-beker door het verschuiven van het uitduel met RKC naar 3 april.

AZ heeft bij de KNVB het verzoek neergelegd de wedstrijd tegen PEC Zwolle van 23 maart naar 3 april te zetten. 'Maar de KNVB houdt voorlopig vast aan het gegeven dat de verplichte situatie van drie dagen rust er in de huidige situatie is', mopperde Advocaat. 'Maar de halve finale tegen Ajax kan uit sportief oogpunt van eminent belang zijn. Als ze dat in Zeist niet begrijpen, zijn het een stelletje amateurs.'

Slovan Liberec

De 0-1 nederlaag in de heenwedstrijd heeft bij Slovan Liberec allerminst het idee gewekt de tactiek in aanvallende zin aan te passen. Trainer Jaroslav Silhavy legt ook in Alkmaar de nadruk op het sterkste punt van zijn ploeg; de defensie.

'Wij gaan echt niet met aanvallende intenties het veld op. We laten ons niet gek maken. Wij gaan verdedigen, net zoals in de eerste wedstrijd. Onze ploeg kan goed verdedigen. Daar ligt onze kracht. Via counters moeten we toeslaan.'

De teksten van Silhavy zijn geen grootspraak, want juist in uitduels excelleerde zijn ploeg dit seizoen in Europa. In de voorronden gingen FC Zürich (1-2) en Udinese (1-3) thuis onderuit tegen de Tsjechen, die ook in de poulefase overeind bleven op bezoek bij SC Freiburg (2-2), Sevilla (1-1) en Estoril (1-2). 'En al die ploegen waren vooraf de favoriet. Met ons countervoetbal zijn we erg effectief gebleken.'

Uitgelicht
Voor Slovan Liberec staat in Alkmaar alweer de veertiende Europese wedstrijd van het seizoen op het programma. De Tsjechische ploeg heeft daarmee het eigen clubrecord – in 2001/02 duurde de Europese campagne tien wedstrijden – al verbeterd.

Maar het Europese seizoen heeft ook een keerzijde voor Liberec. De ploeg van trainer Jaroslav Silhavy heeft de twijfelachtige eer de meeste overtredingen te hebben gemaakt in de Europa League. Met 142 overtredingen in zeven duels is de koppositie in dat verband onaantastbaar. Nummer twee Chornomorets Odesa werd 119 keer bestraft.

Liberec-Middenvelders Josef Sural (18 overtredingen) en David Pavelka (17) zijn de twee grootste zondaars in de Europa League dit seizoen. Bij AZ, dat op de lijst met 107 overtredingen op een zesde plaats staat, is Mattias Johansson de meest bestrafte speler.

Onderlinge historie

AZ speelde vier keer eerder in Europees verband tegen een Tsjechische club en verloor niet één keer. Na de 2-2 thuis tegen Slovan Liberec in 2006 was FK Jablonec de tegenstander in de voorronde van het Europa League-seizoen 2011/12. In Alkmaar won AZ met 2-0, terwijl de return met 1-1 werd gelijkgespeeld. Vorige week kreeg die reeks in Liberec een vervolg (0-1).

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
24/10/2013 Shakhtyor Karaganda - AZ 1-1 Europa League
07/11/2013 AZ - Shakhtyor Karaganda 1-0 Europa League
28/11/2013 AZ - Maccabi Haifa 2-0 Europa League
12/12/2013 PAOK Saloniki - AZ 2-2 Europa League
21/02/2014 Slovan Liberec - AZ 0-1 Europa League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.