Geduldig AZ keert met zege terug uit Tsjechië

Over een week moet AZ de positieve uitgangspositie verzilveren die het overhield aan de kansenarme heenwedstrijd tegen Slovan Liberec in de Europa League (0-1). Nick Viergever tekende voor de enige treffer.

Slovan Liberec was een relatief onbeschreven blad voor AZ, aangezien het Tsjechische seizoen komend weekeinde pas weer ontwaakt. Desondanks werd trainer Dick Advocaat niet verrast door de afwachtende tactiek van de Europese opponent, die op 12 december in de Europa League ten koste van Estoril (2-1) voor het laatst het genoegen van een zege smaakte.

De Tsjechische nummer zes hield geen vergelijkbaar genoegen over aan de heenwedstrijd tegen AZ. De Alkmaarse ploeg legde met een nipte overwinning in Liberec een solide basis voor een plaats bij de laatste zestien. Het succes was het loon van het geduld.

Want AZ ging uiterst omzichtig te werk in Liberec. Advocaat had zijn ploeg op het hart gedrukt zich niet te laten verleiden te snel de aanval te zoeken. In de eerste helft leverde die opzet slechts een handjevol kansen op. Roy Beerens was een de weinigen die Slovan-keeper Premysl Kovar aan het werk zette.

AZ mocht voor rust wel van geluk spreken dat Roemeense scheidsrechter Alexandru Tudor de claim van Liberec na hands van Jan Wuytens van de hand wees. Een voorsprong was ook een zeer royale beloning geweest voor het povere optreden van de thuisploeg.

Ook in de tweede helft bleef het aanmodderen voor beide ploegen, waar de defensies zonder al te veel problemen de aanvallers de baas waren. Uitgespeelde kansen bleven achterwege, met een 0-0 eindstand als schijnbaar logisch resultaat.

Maar in de 88ste minuut viel de bal toch nog goed voor AZ. Doelman Kovar ging in de fout bij een vrije trap van Nemanja Gudelj (foto), waarna Nick Viergever dankbaar profiteerde en de Alkmaarders zeer kansrijk maakte voor een plaats bij de laatste zestien.