AZ treft in Slovan Liberec tegenstander zonder ritme

Reacties

Voetbal International volgt de verrichtingen van de Nederlandse clubs in Europa op de voet. Donderdagavond gaat AZ op bezoek bij Slovan Liberec in de Europa League (19.00 uur).

AZ treft in Slovan Liberec tegenstander zonder ritme

Slovan Liberec

AZ lijkt het gunstig te hebben getroffen met Slovan Liberec als tegenstander in de Europa League. De huidige nummer zes van de Tsjechische competitie maakt een teleurstellend seizoen door en werkte bovendien zijn laatste officiële wedstrijd af op 12 december 2013 (2-1 winst bij Estoril in de Europa League). De Europese campagne van Slovan verbloemt de matige prestaties in eigen land.

Achter Sevilla (en voor SC Freiburg en Estoril) plaatste de ploeg zich voor een vervolg in de Europa League. Om de groepsfase te bereiken schakelden de Tsjechen eerder Skonto Riga, FC Zürich en Udinese uit. De laatste competitiezege dateert van 29 september 2013, tegen FK Pribram (1-0). Daarna won de club zes keer op rij niet. Zondag 23 februari hervat Slovan de competitie tegen Mlada Boleslav.

Uitgelicht
Dit seizoen speelde Slovan Liberec al twaalf Europese wedstrijden, aangezien de Tsjechische club in de tweede voorronde van de Europa League instroomde. Daarin werd Skonto Riga met grote moeite uitgeschakeld. In Letland verloor de ploeg van trainer Jaroslav Silhavy nog met 2-1, maar door de 1-0 thuiszege werd uitschakeling voorkomen. Tien duels later start Slovan Liberec aan de knock-outfase tegen een oude bekende.

Op 29 november 2006 troffen Slovan Liberec en AZ elkaar namelijk ook in de groepsfase van het toernooi om de UEFA Cup. Destijds bestond de poule uit vijf teams en speelde iedere club twee thuis- en twee uitwedstrijden. In Alkmaar kwamen de bezoekers ruim zeven jaar geleden tot twee keer toe op voorsprong, maar kort voor tijd bepaalde Julian Jenner de eindstand op 2-2.

AZ

AZ legde vorig seizoen beslag op de KNVB-beker door in de finale met 2-1 te winnen van PSV, waardoor de Alkmaarders zich plaatsten voor de Europa League. In de Eredivisie eindigde de ploeg van (toenmalig) trainer Gertjan Verbeek in de voorbije jaargang als tiende, waardoor de succesvolle bekercampagne die teleurstellende prestatie verbloemde.

Op dit moment - na 24 wedstrijden - bezet AZ de zevende plaats in de Eredivisie, waardoor de Alkmaarders lijken af te stevenen op deelname aan de play-offs om een Europa League-ticket. Maar de ploeg van trainer Dick Advocaat - die in oktober Verbeek opvolgde - is nog in de race om voor de tweede keer op rij de KNVB-beker te winnen. In de halve finale is Ajax de tegenstander. Op donderdag 27 maart komen de Amsterdammers op bezoek in het AFAS Stadion.

Uitgelicht
AZ nam afgelopen transferperiode afscheid van Maarten Martens. De sierlijke middenvelder vertrok naar PAOK Saloniki, een van de tegenstanders in de groepsfase van de Europa League. De Belg is samen met Kew Jaliens de speler met de meeste Europese wedstrijden namens AZ, beiden kwamen 45 keer in actie voor de Alkmaarders.

Van het huidige AZ staan drie spelers in de toptien aller tijden: Johann Berg Gudmundsson, Nick Viergever en keeper Esteban Alvarado. De 23-jarige Gudmundsson heeft al 31 Europese wedstrijden gespeeld voor de Alkmaarders en was daarin goed voor acht doelpunten. Viergever staat op 26 duels, terwijl Esteban al 25 keer in actie kwam in Europees verband.

Onderlinge historie

AZ speelde drie keer eerder in Europees verband tegen een Tsjechische club en verloor niet één keer. Na de 2-2 thuis tegen Slovan Liberec in 2006 was FK Jablonec de tegenstander in de voorronde van het Europa League-seizoen 2011/12. In Alkmaar won AZ met 2-0, terwijl de return met 1-1 werd gelijkgespeeld.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
03/10/2013 AZ - PAOK Saloniki 1-1 Europa League
24/10/2013 Shakhtyor Karaganda - AZ 1-1 Europa League
07/11/2013 AZ - Shakhtyor Karaganda 1-0 Europa League
28/11/2013 AZ - Maccabi Haifa 2-0 Europa League
12/12/2013 PAOK Saloniki - AZ 2-2 Europa League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.