AZ ontsnapt aan blamage tegen tien man Kozakken Boys

Het veelbesproken bekeravontuur van Kozakken Boys is ten einde. De koploper van de Topklasse Zaterdag speelde ruim een helft met een man minder tegen AZ, maar weerde zich kranig. Heel even leek de achtste finale van het KNVB-bekertoernooi op een verlenging af te stevenen, maar een stunt zat er niet in: 1-3.

AZ moest voor de achtste finale van het KNVB-bekertoernooi aanvankelijk afreizen naar HBS, omdat Kozakken Boys was bestraft voor het inbrengen van Madjer Lukoki, terwijl hij pas in de rust van het bekerduel met de collega-amateurs op het wedstrijdformulier kwam. Kozakken Boys kreeg via een kort geding alsnog zijn gelijk en kon geen voorbeeld nemen aan het stuntende HHC Hardenberg. AZ plaatste zich voor de vijfde keer op rij voor de kwartfinale van het bekertoernooi.

Net als het dinsdag uitgeschakelde NEC kwam ook AZ in dramatische vorm naar Werkendam. De laatste drie duels in de Eredivisie met PSV, ADO Den Haag en PEC Zwolle eindigden allen in een nederlaag. Het gelijkspel op bezoek bij Athletic de Bilbao van afgelopen donderdag gaf wel enig vertrouwen, maar daar was op bezoek bij de koploper van de Topklasse Zaterdag weinig van te merken. De ploeg van trainer John van den Brom (foto) begon uiterst voorzichtig aan het bekerduel.

Toch ging de nummer elf van de Eredivisie rusten met een voorsprong. Scheidsrechter Siemen Mulder kon in de 38ste minuut niet anders dan een penalty toekennen toen Kozakken Boys-doelman Jesper Hogendoorn de doorgebroken Vincent Janssen vloerde. Nadat de bij Feyenoord opgeleide keeper met rood van het veld was gestuurd, benutte Jeffrey Gouweleeuw de onverwachte buitenkans. Maar met een man meer vergat AZ door te drukken in de strijd om een plek bij de laatste acht.

Vooral Janssen miste meerdere malen de mogelijkheid de 0-2 te maken. De thuisploeg bleef met tien man daardoor wonderwel in de race, zeker toen Bryan Jongeneel met een fraaie vrije trap in de 72ste minuut de stand gelijktrok. Een blamerende verlenging bleef echter uit, omdat Gouweleeuw tien minuten later opnieuw vanaf de stip scoorde na een overtreding van Quentin Jakoba op Robert Mühren. De ingevallen spits stelde de eerste zege van AZ sinds 21 november kort daarna helemaal veilig.