AZ jaagt in beproefde succesformatie op overwintering

Voetbal International volgt de verrichtingen van de Nederlandse clubs in Europa op de voet. AZ speelt donderdag om 19.00 uur het thuisduel met Maccabi Haifa in de Europa League.

AZ jaagt in beproefde succesformatie op overwintering

AZ

Vorm G-G-W-W-W

Sinds Dick Advocaat de scepter bij AZ overnam van Gertjan Verbeek, inmiddels trainer van 1. FC Nürnberg, gaat het de Alkmaarders voor de wind. Waar onder Verbeek hoge pieken en diepe dalen elkaar in rap tempo opvolgden, is AZ onder Advocaat uitgegroeid tot een stabiel geheel dat zowel in Europa als in de Eredivisie constant presteert.

Veelzeggend is dat AZ sinds de komst van de 66-jarige Hagenaar nog geen enkele keer verloor. Van de eerste vijf wedstrijden leverde alleen zijn Europese debuut op bezoek bij het afgelegen Shakhtyor Karaganda (1-1) geen zege op. In november stokte de Alkmaarse opmars echter. Zowel Feyenoord (2-2) als Roda JC Kerkrade (2-2) had op meer gerekend dan een punt.

Door het gelijkspel tegen de Limburgers is Advocaat bovendien gedwongen om zondag op bezoek bij NEC te sleutelen aan zijn formatie. Nick Viergever en Nemanja Gudelj zijn beiden geschorst na hun rode kaart tegen Roda, maar zullen tegen Maccabi Haifa nog hun opwachting maken.

Zolang er geen noodzaak is stelt Advocaat het uiteenvallen van zijn beproefde startopstelling uit tot het laatste moment, zeker omdat AZ zich tegen Maccabi Haifa definitief kan verzekeren van Europese overwintering. Met zes punten voorsprong op zowel Maccabi als Shakhtyor is een gelijkspel mogelijk al genoeg voor een plek bij de laatste 32 van de Europa League.

Uitgelicht
Zoals wel meer spelers is Maarten Martens helemaal opgebloeid sinds Advocaat Verbeek afloste als hoofdtrainer van AZ. De Belgische aanvoerder speelt weer op zijn vertrouwde nummer 10-positie en werd door zijn nieuwe coach al bestempeld als een van de beste voetballers op de Nederlandse velden. Zelf sluit Martens een vertrek na dit seizoen evenwel niet uit. De 29-jarige linkspoot staat al sinds 2006 onder contract in Alkmaar.

Dat loopt aan het einde van dit seizoen echter af. Mocht Martens daadwerkelijk weggaan, dan doet hij dat wel als de Europese Mister AZ. De bij Anderlecht opgeleide technicus evenaart donderdag Kew Jaliens met zijn 45ste optreden in Europees verband en kan hem definitief voorbijstreven als hij ook tijdens het laatste duel met PAOK Saloniki zijn opwachting maakt.

Maccabi Haifa

Vorm W-W-G-V-V

Voor Maccabi Haifa is het uitduel met AZ de laatste kans om uitschakeling in de groepsfase van de Europa League te voorkomen. De Israëliërs knokten zich in de voorronden langs FK Xäzär Länkäran, FK Ventspils en FC Astra Giurgiu naar het EL-hoofdtoernooi, maar kwamen daarin de valse start in de thuiswedstrijd tegen AZ (0-1) nooit meer te boven.

De drie daaropvolgende wedstrijden leverden slechts twee punten op en dus dreigt Maccabi overwintering in Europa opnieuw mis te lopen. De laatste keer dat de twaalfvoudig kampioen van Israël ook na de jaarwisseling nog uitkwam in Europa, dateert van 2006/07. Destijds was de latere finalist Espanyol in de achtste finales over twee wedstrijden veel te sterk (0-0, 0-4).

Uitgelicht
Maccabi Haifa heeft met Samuel Scheimann welgeteld één bekend gezicht in de selectie. De 26-jarige linksback verhuisde in de zomer van 2012 naar zijn geboorteland na periodes bij FC Den Bosch en Excelsior, maar heeft als enkelvoudig international van Israël nog geen vaste plek kunnen veroveren in de basisopstelling van trainer Arik Benado.

Dat hij nu op bezoek gaat bij AZ, is voor hem de eerste keer sinds zijn vertrek dat hij in Nederland een wedstrijd speelt. 'Dat wordt wel heel bijzonder. Vanaf mijn vijfde heb ik in Nederland gewoond; mijn ouders en broertje wonen er nog steeds. Met Den Bosch en Excelsior heb ik een aantal keren tegen AZ gespeeld. Nog niet gewonnen, wel gelijkgespeeld. Hopelijk komt daar donderdag verandering in…'

Onderlinge historie

Het heenduel was het enige treffen tussen AZ en Maccabi Haifa. Verder troffen de Alkmaarders nog nooit een club uit Israël. Maccabi Haifa kruiste al wel eens de degens met een Nederlandse club. In het seizoen 2000/01 verloor het in de eerste ronde van de UEFA Cup over twee wedstrijden van Vitesse (0-3, 2-1).

Datum Wedstrijd Uitslag
07/11/2013 AZ - Shakhtyor Karaganda 1-0
24/10/2013 Shakhtyor Karaganda - AZ 1-1
03/10/2013 AZ - PAOK Saloniki 1-1
19/09/2013 Maccabi Haifa - AZ 0-1
30/08/2012 AZ - Atromitos 0-2

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen