Europees AZ-debuut Advocaat tegen kwakkelend Shakhtyor

Voetbal International volgt de verrichtingen van de Nederlandse clubs in Europa op de voet. AZ speelt donderdag om 18.00 uur het uitduel met Shakhtyor Karaganda in de Europa League.

Europees AZ-debuut Advocaat tegen kwakkelend Shakhtyor

Shakhtyor Karaganda

Vorm V-V-G-W-V


Shakhtyor Karaganda vestigde zijn naam in Europa door pas op de drempel van de Champions League te sneuvelen tegen Celtic, dat in de return een 2-0 achterstand met succes overwon. Als troost is het wel de eerste club uit Kazachstan die zich in de Europa League mag manifesteren. Tot nu is de oogst met één punt (2-2 tegen Maccabi Haifa) schamel.

De Europese prestaties lopen parallel met die in eigen land. Die zijn de laatste weken zo teleurstellend dat een prolongatie van de Kazachstaanse titel bijzonder lastig wordt. Inmiddels is het gat naar koploper FK Aktobe opgelopen tot zestien punten.

Uitgelicht
Shakhtyor Karaganda is in de Europa League de club die haar thuisbasis het meest naar het oosten heeft liggen van alle deelnemers in de groepsfase. De ploeg van trainer Viktor Kumykov moet daarbij uit veiligheidsoverwegingen uitwijken naar Astana, dat iets minder oostelijk maar toch 4.400 kilometer af ligt van Alkmaar.

Mogelijk speelt deze afstand een rol in de goede statistieken van Shakhtyor Karaganda wat Europese thuisduels betreft. Van de laatste zeven wedstrijden in Kazachstan werden er vijf gewonnen en eindigden er twee in een gelijkspel.

AZ

Vorm W-W-G-V-W

Het spel was in de Europa League niet altijd even overtuigend, maar AZ staat er dankzij een zege en een gelijkspel goed voor. Aan Dick Advocaat de opdracht die positieve reeks van zijn voorganger Gertjan Verbeek een vervolg te geven.

Na de 3-1 overwinning op SC Cambuur ziet de Haagse trainer geen aanleiding zijn ploeg overhoop te gooien. Zodoende krijgt Maartens Martens naar alle waarschijnlijkheid de vrijheid het spel te maken, waarbij hij ondersteund wordt door Nemanja Gudlej en Celso Ortiz.

Advocaat staart niet zich blind op de Europese perikelen. Het duel in Kazachstan biedt ook een handvat voor de Eredivisie. 'De wedstrijd wordt gespeeld op kunstgras. Dat is even wennen, want de bal gaat sneller en de controle duurt iets langer. Daarop moeten we inspelen. Het kan zelfs een voordeel zijn richting zondag. Dan spelen we tegen PEC Zwolle ook op zo'n veld. Zijn we alvast gewend', aldus de Haagse coach.

Uitgelicht
Voor Dick Advocaat is het uitduel in Kazachstan zijn Europese debuut op de bank van AZ, dat tijdens zijn eerste dienstverband in 2010 al was gesneuveld in de groepsfase van de Champions League. 

Advocaat heeft in het oosten wel de nodige ervaring opgedaan bij de Russische bond en bij Zenit Sint-Petersburg. Met de Russische club won hij in 2008 de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League. Daarmee is hij een van de vier trainers in de groepsfase die weet hoe het is deze beker te winnen. PAOK-trainer Huub Stevens (in 1997 met Schalke 04), Dnjepr Dnjepropetrovsk-coach Juande Ramos (in 2006 en 2007 met Sevilla) en Tottenham Hotspur-manager André Villas-Boas (in 2011 met FC Porto) zijn de anderen.

Onderlinge historie

Voor Shakhtyor Karaganda is het een unieke wedstrijd aangezien het nimmer heeft mogen aantreden tegen een Nederlandse club. AZ daarentegen heeft wel ervaring met een Kazachstaanse opponent. In 2010/11 werd de groepsfase van de Europa League bereikt ten koste van FK Aktobe, dat na een 2-0 nederlaag in Alkmaar niet genoeg had aan de 2-1 zege op eigen veld.

Datum Wedstrijd Uitslag
03/10/2013 AZ - PAOK 1-1
19/09/2013 Maccabi Haifa - AZ 0-1
30/08/2012 AZ - Atromitos 0-2
22/09/2013 Atromitos - AZ 1-3
30/08.2012 AZ - FC Anzhi 0-5

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen