Arsenal duwt FA Cup-winnaar Wigan uit Premier League

Drie dagen na het winnen van de FA Cup heeft Wigan Athletic op bezoek bij Arsenal niet kunnen voorkomen dat het volgend seizoen in het Championship moet uitkomen. De ploeg van manager Roberto Martínez gaf in het Emirates Stadium achterin te veel ruimte weg en ging hard onderuit: 4-1.

Twee keer stunten in drie dagen tijd was blijkbaar te veel gevraagd voor de Latics. Waar City zaterdag op Wembley nog verzuimde de ruimte in de defensie van de steevast in 3-4-3-formatie aantredende FA Cup-winnaar te benutten, deed Arsenal dat in het eigen stadion wel.

Wigan mocht aanvankelijk nog hopen op lijfsbehoud, omdat Shaun Maloney vlak voor rust voor de gelijkmaker zorgde met een schitterende vrije trap (foto midden). De vroege 1-0 van Lukas Podolski (foto boven) bleek echter een voorbode van wat in de tweede helft zou gaan komen. Wigan had op jacht naar de benodigde overwinning weliswaar het meeste balbezit, maar had zijn zaken achterin een stuk minder goed voor elkaar. Want nadat James McCarthy zijn 1-2 vlak na de hervatting terecht zag worden afgekeurd vanwege buitenspel, legde Arsenal de defensieve kwetsbaarheid van Wigan onder aanvoering van Santi Cazorla feilloos bloot. De Spaanse technicus was bij de 1-0 van Podolski al aangever geweest en bereidde na rust ook de treffers van Theo Walcott, opnieuw Podolski en Aaron Ramsey voor.

Bij alle drie de doelpunten hadden de aanvallers van Arsenal tot diep op de vijandelijke helft alle tijd en ruimte om wat moois te bedenken. Ook Wigan-doelman Joel kon vervolgens niet voorkomen dat Walcott, Podolski en Ramsey de trekker telkens van dicht bij konden overhalen.

Zodoende blijft Arsenal met de zevende zege in de laatste negen duels volop in de race om Champions League-voetbal. De Gunners staan, met alleen nog het uitduel met Newcastle United voor de boeg, vierde met een punt voorsprong op Tottenham Hotspur en twee punten achterstand op Chelsea. Voor Wigan is het doek met vier punten achterstand op nummer zeventien Sunderland gevallen.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.