Antoine Griezmann: het seizoen van zijn leven in beeld

Reacties

Collega-internationals Blaise Matuidi en Bacary Sagna noemen hem al als kandidaatwinnaar voor de Gouden Bal en het lot van het Franse elftal ligt deels in zijn handen. Antoine Griezmann kan zondagavond de kroon op zijn werk in het seizoen 2015/16 zetten. Het voetbaljaar van de Franse aanvaller gevangen in tien beelden.

Antoine Griezmann: het seizoen van zijn leven in beeld

Atlético Madrid - Las Palmas
Al in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen zet Griezmann de toon. In eigen huis tegen Las Palmas helpt hij Atlético aan de zege, zoals hij dat later in het seizoen nog vaak zal doen. Na een uitstekend debuutjaar in Vicente Calderón met 22 goals in de Primera División zijn de verwachtingen torenhoog. Met een rake vrije trap schiet de aanvaller uit de startblokken.

PSV - Atlético Madrid
'Vooraf keek ik naar beelden van de aanvallers en toen viel me op dat ze vaak iets slims proberen te doen. Daarom wachtte ik zo lang mogelijk.' PSV-doelman Jeroen Zoet heeft zijn huiswerk gedaan als de Madrilenen eind februari op bezoek komen in Eindhoven, waar PSV met 0-0 overeind blijft. Met dank aan de linkerhand van Zoet, die oog in oog met Griezmann kalm blijft.

Real Madrid - Atlético Madrid
Op zo'n tien meter voorbij de middenlijn draait Griezmann elegant weg bij Luka Modric, op weg naar het doel van Real Madrid. De Fransman legt af op Filipe Luís met als bedoeling de bal terug te krijgen. Na het terugleggen van de linksback knalt de Fransman raak in de korte hoek. Het is de beslissing in de Madrileense derby. 'Wij zijn net zo afhankelijk van Griezmann als Barcelona van Lionel Messi, Luis Suárez en Neymar', zegt Atlético-trainer Diego Simeone enkele dagen na de wedstrijd.

Atlético Madrid - Barcelona
Vicente Calderón kolkt als vanouds als Barcelona op bezoek komt in de kwartfinale van de Champions League. Atlético moet in eigen huis een 2-1 nederlaag wegpoetsen in het tweeluik. Met buitenkant links stuurt Saúl Ñíguez de bal richting het hoofd van Griezmann. Marc-André ter Stegen heeft vervolgens geen antwoord op de kopbal in de korte hoek. Het is het begin van een historische avond voor Los Colchoneros. Griezmann zorgt zelf voor het slotakkoord, door een strafschop te benutten. Atlético knikkert titelverdediger Barcelona uit de Champions League.

Bayern München - Atlético Madrid
In de halve finale treffen Griezmann en co het in Duitsland zo oppermachtige Bayern München. Net als tegen Barcelona is Atlético de underdog en wederom verrassen de Madrilenen. Weer is Griezmann belangrijk, dit keer door in de uitwedstrijd te scoren na een fraaie counter. Na een combinatie met Fernando Torres klaart de Fransman oog in oog met Manuel Neuer de klus. Griezmann verzacht met zijn goal de pijn van het lijden in München.

Real Madrid - Atlético Madrid
'De wedstrijd van ons leven', zo noemen de Atlético-spelers de confrontatie met Real Madrid in de Champions League-finale. Het lijkt lange tijd niet de avond van Griezmann te worden in Milaan. Zeker niet als de Fransman een strafschop bij een 1-0 achterstand tegen de lat knalt. In de penaltyserie neemt de sterspeler van Atlético zijn verantwoordelijkheid wederom en bij zijn tweede poging scoort hij wel, maar een misser van Juanfran breekt de ploeg van Simeone op. Griezmann zoekt na afloop troost bij Óliver Torres en Luciano Vietto.

Frankrijk - Albanië
Griezmann heeft dit seizoen 54 wedstrijden (32 goals) met Atlético achter de rug als hij aan het EK in eigen land begint. De in Mâcon geboren aanvaller stelt teleur in de openingswedstrijd van de Fransen tegen Roemenië en begint tegen Albanië op de bank. Tegen dat land zorgt  hij als invaller in de negentigste minuut voor de bevrijdende openingstreffer. De kopgoal blijkt achteraf nog maar het begin.

Frankrijk - Ierland
Want uitgerekend in Lyon helpt Griezmann Frankrijk eigenhandig voorbij Ierland met twee goals (2-1). Als jongeling traint de linkspoot mee bij Olympique Lyon, maar de Franse topclub stuurt hem weg. Alexandre Lacazette, Clément Grenier en Yannis Tafer krijgen in die leeftijdscategorie de voorkeur boven de kleine Griezmann. Hoofd scouting Gérard Bonneau noemt het wegsturen van Griezmann tegenover AS 'de grootste fout ooit in de jeugdopleiding'. Twee jaar na de afwijzing gaat de jeugdspeler aan de slag bij Real Sociedad.

Frankrijk - IJsland
De Fransen groeien in het toernooi. IJsland is een gewillig slachtoffer in de kwartfinale, maar dat neemt niet weg dat Frankrijk imponeert. Zeker in de eerste helft. Halverwege staat het 4-0, mede dankzij twee assists en een goal van Griezmann. Samen met Dimitri Payet geeft hij het Franse elftal kleur. De twee vinden elkaar steeds beter en het Franse volk geniet mee.

Duitsland - Frankrijk
De Duitsers spelen Frankrijk in de eerste helft bij vlagen zoek, maar de Fransen overleven. Het gastland wint en weer is Griezmann de grote man. Door allereerst vanaf de strafschopstip te scoren en vervolgens de beslissende 0-2 binnen te tikken. Griezmann is de topscorer van het EK met zes goals en dan heeft hij nog één wedstrijd te gaan. Zondagavond in het Stade de France is Portugal de tegenstander in de finale. Het is voor Griezmann de enige overgebleven mogelijkheid om een tastbare prijs over te houden aan zijn topseizoen.

Samenstelling en tekst: Bas van den Hoven.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.