Griezmann helpt Frankrijk voorbij Duitsland en naar finale

Frankrijk ontmoet Portugal zondag in de finale van het EK na een zege op Duitsland. Antoine Griezmann besliste het duel met de Duitsers in het voordeel van het gastland door met twee goals voor het verschil te zorgen in de halve finale: 0-2.

Scheidsrechter Nicola Rizzoli leek geen moment te twijfelen kort nadat hij Bastian Schweinsteiger vlak voor rust bij een corner met de hand richting de bal zag gaan. Patrice Evra kopte de bal vervolgens tegen de uitgestoken arm aan, wat Frankrijk een strafschop opleverde. Antoine Griezmann benutte het buitenkansje namens het gastland en brak de wedstrijd zo open: 0-1.

Dat terwijl Duitsland in de eerste helft lange tijd heer en meester was. Na een eerste kans voor Griezmann nam Die Mannschaft het initiatief. Frankrijk stond bij vlagen met de rug tegen de muur en mocht Hugo Lloris dankbaar zijn. Zo redde de doelman knap op een schot van Emre Can, die samen met Schweinsteiger en Julian Draxler ten koste van Mario Gómez (blessure), Mats Hummels (schorsing) en Sami Khedira (blessure) nieuw was in het basiselftal van bondscoach Joachim Löw, laag in de hoek. Even later redde Lloris op een gevaarlijk afstandsschot van Schweinsteiger. De doelman hield Frankrijk op de been voor rust.

De goal van Griezmann veranderde weinig aan het spelbeeld in Marseille. Ook in de tweede helft grossierde Duitsland in balbezit. Toch was het lang wachten op een uitgespeelde kans. Aan de andere kant was het bij de eerste grote mogelijkheid na rust direct raak. Frankrijk zette hoog druk en veroverde de bal in het strafschopgebied van Duitsland, waarna Paul Pogba een voorzet verstuurde. Manuel Neuer voorkwam dat Olivier Giroud kon koppen, maar tikte de bal voor de voeten van Griezmann. De maker van het openingsdoelpunt tekende met een intikker eenvoudig voor zijn tweede goal van de avond: 2-0.

Joshua Kimmich probeerde nog direct voor een antwoord te zorgen met een gevaarlijk schot van een meter of twintig, maar raakte de lat. Het betekende de start van het slotoffensief van Duitsland. Invaller Leroy Sané verzuimde kort na zijn entree van dichtbij voor de aansluitingstreffer te zorgen. Frankrijk hield de poorten gesloten en loerde op de counter in de slotfase. De voorsprong van de Fransen kwam niet meer in gevaar, ook omdat Lloris met een fraaie reflex voorkwam dat Kimmich in de extra tijd raak kopte.

Zo plaatste Frankrijk zich voor de finale. Zondagavond is Portugal in Stade de France de tegenstander in het slotstuk van het EK (aftrap 21.00 uur).

Lees zo op VI.nl de analyse van deze wedstrijd en meer over de Man van de Wedstrijd. Ons liveblog over het duel tussen Frankrijk en Duitsland is hier te lezen.