Ajax treft in AC Milan gehavende en haperende grootmacht

Voetbal International volgt de Nederlandse clubs in Europees verband op de voet. Dinsdagavond (20.45 uur) vervolgt Ajax tegen AC Milan het Champions League-avontuur.

Ajax treft in AC Milan gehavende en haperende grootmacht

Ajax

In de competitie draait Ajax dit seizoen bepaald nog niet op volle toeren. De regerend landskampioen verloor tot nu toe in al zijn vier gespeelde uitduels punten. Van AZ (3-2) en PSV (4-0) werd verloren, terwijl FC Groningen (1-1) en SC Heerenveen (3-3) Ajax op een gelijkspel hielden. Op eigen grond won de ploeg van Frank de Boer wél al haar wedstrijden. Eerder werden Roda JC (3-0), Feyenoord en PEC Zwolle (beiden 2-1) al verslagen.

Voorafgaand aan de oorwassing in Eindhoven ging Ajax tijdens de ouverture in de Champions League bij Barcelona eveneens met 4-0 onderuit, waarna het zich dit weekend thuis tegen Go Ahead Eagles herpakte. Bij rust stond het nog 0-0, maar binnen acht minuten na de pauze stond het 4-0, waarna Ajax uitliep naar 6-0. Met die sprankelende tweede helft wist Ajax het zelfvertrouwen, dat in de voorbije weken aardig wat deukjes had opgelopen, weer wat op te poetsen.

Ajax-rechtsback Ricardo van Rhijn (links) in duel met wonderkind Neymar. Ajax ging in en tegen Barcelona met 4-0 onderuit.
Ajax-rechtsback Ricardo van Rhijn (links) in duel met wonderkind Neymar. Ajax ging in en tegen Barcelona met 4-0 onderuit.

De Boer heeft dan ook het gevoel dat er wat te halen valt. 'Je verwacht op voorhand niet dat je Camp Nou verlaat met punten, onze kansen liggen vooral in thuiswedstrijden. Als we negentig minuten geconcentreerd spelen, ben ik ervan overuigd dat we een goed resultaat kunnen behalen.'

Mocht Ajax ondanks de hoopvolle woorden van De Boer tóch verliezen, komt het akelig dicht bij een negatief clubrecord. In het seizoen 2003/04 verloor Ajax namelijk vijf Champions League-wedstrijden op een rij. Een nederlaag dinsdagavond zou de vierde verliespartij in successie worden. Mochten de Amsterdammers zelfs met vier of meer doelpunten verschil de boot in gaan, dan wordt Ajax de eerste club óóit die in vier achtereenvolgende duels in het miljoenenbal minimaal vier tegentreffers incasseert.

Uitgelicht
Hoewel AC Milan te boek staat als een absolute grootmacht in het Europese clubvoetbal en Ajax het moet doen met een rol in de marge, houden de Amsterdammers zich in onderlinge ontmoetingen met de Rossoneri knap staande. Beide ploegen speelden twaalf keer tegen elkaar, wonnen elk vijf duels en speelden twee keer gelijk. Van de vijf wedstrijden die in Amsterdam werden gespeeld, verloor Ajax er slechts één; twee keer werd het gelijk en twee keer won Ajax.

Toch liggen Italiaanse tegenstanders Ajax over het algemeen niet. In totaal kwamen de Amsterdammers 43 keer in actie tegen een ploeg uit de Serie A, maar ze wisten slechts veertien keer te winnen. De laatste zeven thuiswedstrijden tegen een Italiaanse opponent leverden bovendien geen overwinning op. AS Roma was in 2002/03 de laatste die in de Amsterdam Arena op een nederlaag werd getrakteerd (2-1).

De laatste keer dat Ajax en AC Milan tegen elkaar speelden was op 8 december 2010. Het betrof destijds de laatste groepswedstrijd in de Champions League. Ajax won in San Siro met 2-0 door doelpunten van Demy de Zeeuw en Toby Alderweireld. Saillant detail: de wedstrijd in Italië was het debuut van Frank de Boer als Ajax-trainer. Enkele dagen daarvoor was Martin Jol opgestapt.

AC Milan

Voor de laatste keer dat AC Milan in Europees verband een Nederlandse tegenstander trof, hoeven we niet zo ver terug in de geschiedenis. In de laatste voorronde van de Champions League (eind augustus) klopten de Italianen van Massimiliano Allegri PSV over twee wedstrijden: 1-1 in Eindhoven, 3-0 in Milaan. Het zal Ajax hoop bieden dat PSV in eigen huis in staat was om flink wat kansen te creëren.

Hoewel critici van mening waren dat PSV in die thuiswedstrijd enkel mee kon voetballen omdat het voor AC Milan pas de eerste officiële wedstrijd van het seizoen was, kan inmiddels geconcludeerd worden dat het wedstrijdritme de Milanezen nog niet echt goed doet. In de Serie A staat de ploeg er met een negende plek (twee gewonnen, twee gelijk, twee verloren) nog niet briljant voor.

Veel van de acht behaalde punten werden daarnaast op het nippertje behaald. Tegen Bologna en Torino boog AC Milan een 3-1 en 2-0 achterstand pas in de laatste minuten om tot gelijkspel, terwijl Sampdoria (1-0) maar krap werd verslagen. Ook in de eerste Champions League-wedstrijd tegen Celtic had Milan het moeilijk; pas in de slotfase zorgden Sulley Muntari en een eigen goal van de Schotten voor de 2-0 overwinning.

Allegri moet het in Amsterdam bovendien doen zonder flink wat grote namen. Aanvaller Stephan El Shaarawy leek het treffen te kunnen halen, maar moest maandag alsnog geblesseerd afhaken. Ook Matías Silvestre, Riccardo Saponara, Mattia de Sciglio. Daniele Bonera, Giampaolo Pazzini en Kaká zijn er dinsdagavond niet bij. Aanvoerder Riccardo Montolivo is wél fit genoeg om te spelen in Amsterdam.

Uitgelicht
Tussen Ajax en AC Milan bestaan tal van kruisverbanden. Zo speelden onder anderen Marco van Basten, Frank Rijkaard, Patrick Kluivert, Edgar Davids, Michael Reiziger, Jaap Stam, Clarence Seedorf en Klaas-Jan Huntelaar in het verleden voor beide clubs. Van de huidige selectie keren twee rasechte Amsterdammers terug bij de club waar zij hun loopbaan begonnen terug: Urby Emanuelson en Nigel de Jong.

Onderlinge historie

Van de twaalf voorgaande keren dat Ajax en AC Milan elkaar in officiële duels troffen, springen de drie ontmoetingen in het voor Ajax gouden seizoen 1994/95 het meest in het oog. In de poulefase waren de Amsterdammers zowel uit als thuis met 2-0 te sterk, waarna Ajax dankzij een 1-0 zege in de finale (doelpunt van Patrick Kluivert) voorlopig de laatste Nederlandse ploeg is die het belangrijkste clubtoernooi van Europa heeft gewonnen. De eerste keer dat beide clubs tegen elkaar speelden was ook in de finale van de (toen nog) Europa Cup I; in 1969 wonnen de Italianen met 4-1. Overigens was AC Milan ook Ajax' opponent in de allereerste wedstrijd ooit in de Amsterdam Arena. De Italianen wonnen die oefenwedstrijd in 1999 met 3-0.(Dolf van Aert)

Ajax in Europa

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
16/02/2012 Ajax - Manchester United 0-2 Europa League
03/10/2012 Ajax - Real Madrid 1-4 Champions League
24/10/2012 Ajax - Manchester City 3-1 Champions League
21/11/2012 Ajax - Borussia Dortmund 1-4 Champions League
14/02/2013 Ajax - Steaua Boekarest 2-0 Europa League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen