Ajax legt Go Ahead pas in tweede helft op de pijnbank

Go Ahead Eagles heeft Ajax zaterdag met een eigen doelpunt over het dode punt geholpen en moest dat bekopen met een afstraffing in Amsterdam (6-0).

De tweede helft was koud enkele minuten onderweg toen Ajax fortuinlijk op een voorsprong kwam. Na een voorzet van Kolbeinn Sigthórsson werkte Jop van der Linden de bal achter zijn eigen doelman Elroy Room. Hoe gelukkig ook, de openingstreffer werkte bevrijdend voor Ajax. Go Ahead Eagles was vijf minuten na de 1-0 namelijk volledig knock-out. Na de 2-0 van Lesley de Sa was het de beurt aan Sightórsson om de Amsterdammers met twee treffers naar een comfortabele 4-0 voorsprong te schieten.

De IJslandse aanvaller zette daarmee ook zijn invalbeurt luister bij. Want de international moest al snel uit het trainingspak nadat Bojan Krkic in de vierde minuut was afgehaakt vanwege een hamstringblessure. Op zijn vertrouwde plaats centraal voorin bewees hij zijn waarde voor Ajax.

Met zijn bijdrage besliste Sigthórsson de wedstrijd voortijdig. Ajax evenaarde bovendien met de vier treffers in vijf minuten het eigen record van 20 oktober 1968, toen Telstar met 9-2 werd verslagen.

Ondanks de treffers van Lerin Duarte en Siem de Jong werd die score niet herhaald. Maar met de 6-0 werd wel de grootste zege sinds de aanstelling van Frank de Boer geëvenaard. Op 2 april 2012 werd ook Heracles op een 6-0 nederlaag getrakteerd.

Toch zal het duel met Go Ahead Eagles De Boer stof tot nadenken geven. Niet alleen stelden de Deventer aanvallers doelman Jasper Cillissen enkele keren op de proef, maar ook het verschil tussen de twee helften was opvallend groot. De productieve tweede 45 minuten stond in schril contrast met de eerste, waarin Ajax worstelde en ook de nodige kansen onbenut liet.

Met name Viktor Fischer mocht het zichzelf kwalijk nemen dat de Amsterdammers niet eerder op voorsprong kwamen. De uitkomst van de wedstrijd maakte veel goed, al bood vooral de tweede helft hoop voor het Champions League-duel met AC Milan.