Ajax kan profiteren van extra schakel in titelstrijd

Reacties

Mochten Ajax en PSV na 34 speelronden op een gelijk aantal punten staan en exact dezelfde doelcijfers hebben, is het onderling resultaat - na een regelwijziging van de KNVB - leidend voor de titel.

Ajax kan profiteren van extra schakel in titelstrijd

'Sinds dit jaar is dat anders', laat KNVB-woordvoerder Koen Adriaanse weten aan Voetbal International. In de strijd om de titel, tegen degradatie en om play-off-tickets is bij een gelijk puntentotaal het doelsaldo nog altijd leidend. 'Als dat gelijk is, gaat het om het aantal doelpunten voor en als ook dat gelijk is, om het onderling resultaat.'

Dat onderling resultaat is door een 1-2 thuisnederlaag en een 0-2 uitzege in het voordeel van Ajax. Als ook het onderling resultaat exact gelijk zou zijn geweest, hadden Ajax en PSV in een beslissingswedstrijd - vorig seizoen nog de uitkomst als ook het aantal doelpunten voor gelijk was - om de titel moeten vechten. 'Deze extra schakel (onderling resultaat, red.) hebben we dit seizoen toegevoegd om de sportieve elementen nog meer de rangorde te laten bepalen', vervolgt Adriaanse. 'Dat hebben de clubs gezamenlijk bepaald in een algemene vergadering.'

Momenteel gaan de Amsterdammers op doelsaldo aan kop van de ranglijst van de Eredivisie. De hoofdstedelingen hebben daarbij een voorsprong van zes doelpunten ten opzichte van de regerend landskampioen. Daarbij gaan de gedachten al gauw terug naar het spannende competitieslot van het seizoen 2006/07, toen PSV op de slotdag op doelsaldo over AZ en Ajax heen wipte.

Er is geen sprake meer van een voordeel op basis van het alfabet, zoals vorig jaar bij FC Groningen en Willem II het geval was toen beide ploegen met exact evenveel punten en dezelfde doelcijfers op een gedeelde achtste plaats afstevenden. Bij een spiegelstand tussen twee clubs in de strijd om bijvoorbeeld een twaalfde of dertiende plaats - die nergens recht op geven - wordt er bij een gelijk aantal punten, doelcijfers én dus het onderling resultaat via loting bepaald welke club op welke plaats eindigt. (Mitchell Minnaard)

Stand bovenin de Eredivisie
Club W G V P V-T
1. Ajax 23 6 2 75 74-20 (+54)
2. PSV 23 6 2 75 77-29 (+48)
Programma Ajax
Datum Wedstrijd
20/04 SC Heerenveen - Ajax
01/05 Ajax - FC Twente
08/05 De Graafschap - Ajax
Programma PSV
Datum Wedstrijd
19/04 PSV - Vitesse
01/05 PSV - SC Cambuur
08/05 PEC Zwolle - PSV

De volledige stand en het programma van de Eredivisie zijn hier te vinden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.