Ajax komt goed weg tegen Utrecht dankzij dubieuze penalty

PSV en Ajax staan bovenaan de Eredivisie met nog drie wedstrijden te gaan in punten precies gelijk, omdat de Amsterdammers tegen FC Utrecht op de valreep nog een punt redden mede dankzij een zeer omstreden strafschop (2-2).

Het is een grote ergernis in Amsterdam, dat Utrecht tegen Ajax altijd een stapje extra zet en er zelfs extra krachten lijken los te komen bij de Domstedelingen als de grote rivaal moet worden bestreden. Sinds het bewind van Frank de Boer (eind 2010) verspeelde Ajax in de Eredivisie zelfs met afstand de meeste punten aan Utrecht, recent nog tijdens de verloren heenwedstrijd (1-0) in Stadion Galgenwaard.

Maar dat kunststukje eerder dit seizoen was nu voor Utrecht geen uitschieter, want onder trainer Erik ten Hag heeft de club zich na een wisselvallige start stevig in de subtop van de Eredivisie genesteld. In het bekertoernooi werd bovendien PSV al eens flink te kijk gezet en in De Arena werd nu het probleem van Ajax blootgelegd: geen beweging zonder bal. De Boer wilde met zijn elftal achter de laatste linie komen, maar dat lukte voor rust niet één keer.

Op een afgekeurde goal van Amin Younes en een vrije kopkans voor Anwar El Ghazi na, bracht het spel van de thuisploeg weinig opwinding voor het Amsterdamse publiek. Dat de koppositie op het spel stond, straalde niet van de ploeg af. Utrecht, over precies een week tegenstander van Feyenoord in de bekerfinale, wachtte intussen rustig op zijn kansen en die kwamen er zowaar ook nog.

Na een gevaarlijke plaagstoot in de eerste minuut, waarbij Sébastien Haller zijn spitsbroeder bij de tweede paal niet kon bereiken. Dat was op deze zondagmiddag Nacer Barazite, die na zijn doorslaggevende invalbeurt tegen NEC vorige week (3-1) met een goal en een assist de voorkeur kreeg boven Ruud Boymans. Barazite kreeg op slag van rust ook de beste kans van de eerste helft, toen hij Daley Sinkgraven van zich afschudde maar veel te gehaast over het doel van Jasper Cillessen knalde.

Een doelpunt van Amin Younes wordt in de eerste helft vanwege buitenspel afgekeurd.

Een gelijkspel zou Ajax met een beter doelsaldo dan PSV (zes treffers verschil) weer aan kop van de Eredivisie zetten, maar de Amsterdammers werkten zich vlak na rust met individueel geklungel dieper in de nesten. Aanvoerder Davy Klaassen leed meerdere keren slordig balverlies, waarbij Haller in de 56ste minuut een aanval opzette. Andreas Ludwig gaf vanaf links voor en Barazite kreeg van ex-Utrechter Mike van der Hoorn alle ruimte om de bal hard in het dak van het doel te schieten (0-1).

Gejuich was er van het Amsterdamse publiek enkel toen Kenny Tete ging warmlopen voor zijn eerste invalbeurt in de hoofdmacht na een zware enkelblessure. Met Vaclav Cerny raakte een andere invaller op aangeven van Riechedly Bazoer de buitenkant van de paal uit een van de spaarzame, goede aanvallen van Ajax. Een andere invaller, Patrick Joosten, bracht Utrecht met een vlammend schot dwars door de handen van Cillessen heen op 0-2. PSV rekende zich intussen al voorzichtig rijk, met virtueel een punt voorsprong op de Amsterdammers.

Penalty
Klaassen bracht vijf minuten voor tijd echter de spanning terug op aangeven van stormram Van der Hoorn, die tijdens de slotfase tegen zijn oude club in de punt van de aanval werd gezet. En na een door arbiter Danny Makkelie zeer makkelijk gegeven penalty, waarbij Arek Milik struikelde na een ogenschijnlijk correcte tackle van Willem Janssen, trapte de Pool zelf de gelijkmaker binnen. Voor het eerst sinds 2007 nadert de Eredivisie weer een climax waarbij het doelsaldo beslissend kan zijn. In de midweekse speelronde vervolgen PSV en Ajax de titelstrijd tegen Vitesse en SC Heerenveen.