Ajax geen partij voor Barcelona en uitblinkende Messi

Ajax is het nieuwe Champions League-seizoen gestart met een 4-0 nederlaag op bezoek bij Barcelona. Ajax leek aanvankelijk mee te kunnen met de Catalaanse grootmacht, maar toen Barça na rust ook maar een beetje gas gaf nam het snel afstand van de kampioen van Nederland. Lionel Messi was met drie doelpunten opnieuw de grote uitblinker bij Barcelona.

Ajax geen partij voor Barcelona en uitblinkende Messi

Frank de Boer had zijn spelers dinsdag op het hart gedrukt zich niet te laten imponeren door te sterren van Barcelona en het imposante Camp Nou, maar met name in de beginfase sloegen de elf Ajacieden dat advies in de wind. Wellicht ingegeven door de defensieve maatregelen van De Boer, die linksback Nicolai Boilesen als (hangende) linkerspits had opgesteld en centrumspits Kolbeinn Sigthórsson en vleugelspits Bojan Krkic van positie had laten wisselen, nam Ajax de defensieve stellingen in.

Daardoor kwam het regelmatig voor dat alleen Barcelona-doelman Víctor Valdés op de helft van de Catalanen stond. Barça kon desondanks nauwelijks kansen creëren. De veelvuldig en makkelijk dribbelende Neymar loste in de derde minuut het eerste schot op het doel van Kenneth Vermeer, maar het was tot de 22ste minuut de enige keer dat de sluitpost van Ajax in actie moest komen.

Na 22 minuten moest Vermeer echter wel capituleren op een vrije trap van Messi. De 26-jarige Argentijn was even daardoor onnodig neergehaald door Champions League-debutant Lerin Duarte en schoot de bal vervolgens langs de slecht opgestelde Ajax-muur en Vermeer via de binnenkant van de paal in het Amsterdamse doel (foto).

Dat doelpunt leek een vrijgeleide voor Barcelona om de gashendel verder open te trekken, maar daar kwam aanvankelijk weinig van terecht. Neymar en Messi deden na sterke individuele acties nog wel een poging Vermeer op de proef te stellen, maar hun inzetten misten kracht en precisie.

Daartegenover stond dat Ajax beetje bij beetje brutaler werd. Bij vlagen zetten de Amsterdammers druk. Ook werden de periodes van balbezit voor de landskampioen steeds langer. De beslissing van De Boer om Krkic als valse spits in een zwervende rol a la Messi te laten spelen leek zich in de 33ste minuut uit te betalen toen hij de mee opgekomen Ricardo van Rhijn met een uitstekende pass bediende, maar Valdés ranselde de kopbal van de 22-jarige rechtsback knap uit zijn doel.

Ajax kreeg meer mogelijkheden om Barcelona pijn te doen, maar keer op keer ontbrak het aan een zuivere eindpass. Behalve Van Rhijn kon alleen Duarte het doel van Valdés onder vuur nemen na goed werk van Sigthórsson, maar de linkermiddenvelder liet na de trekker over te halen.

Ook na rust konden beide teams aanvankelijk nauwelijks kansen creëren. Toch verdubbelde Barcelona in de 55ste minuut de marge. Dat was vooral te danken aan onoplettendheid in de Ajax-defensie. Bij een tegenstoot verloor Stefano Denswil de op rechts vrijstaande Messi uit het oog, die vervolgens koelbloedig profiteerde.

Barcelona hoefde vervolgens lang niet alles uit de kast te halen om de score verder op te voeren. Gerard Piqué torende in de 69ste minuut hoog boven de Ajax-defensie en kopte raak uit een voorzet van Neymar, die even daarvoor zelf al koppend op de goed gepositioneerde Christian Poulsen was gestuit.

Nadat Messi een kwartier voor tijd ongehinderd ook nog voor 4-0 had gezorgd, kreeg Ajax van scheidsrechter Svein Oddvar Moen nog een buitenkans om Camp Nou op z'n minst met een eretreffer te verlaten. Nadat Javier Mascherano op de achterlijn een overtreding had begaan op Thulani Serero, de vervanger van de van een klaplong herstelde Siem de Jong, kreeg Sigthórsson de bal vanaf de stip echter niet langs Valdés, die de goede hoek koos.

Omdat Barcelona in de slotfase niet meer aanzette, kwam Bojan nog dicht bij een treffer tegen de club die hem aan Ajax verhuurt. Valdés toonde zich - net als kort daarna bij een afstandsschot van Boilesen - echter opnieuw een betrouwbaar doelman, waardoor Ajax na de eerste speelronde punten- en doelpuntenloos onderaan staat in Groep H.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen