Barcelona in alle opzichten grote favoriet tegen Ajax

Voetbal International volgt de Nederlandse clubs in Europees verband op de voet. Woensdagavond (20.45 uur) speelt Ajax zijn eerste duel in de groepsfase van de Champions League, op bezoek bij Barcelona.

Barcelona in alle opzichten grote favoriet tegen Ajax

Barcelona

Barcelona speelde nog nooit een officieel duel met Ajax en kwam in de afgelopen jaren ook geen andere Nederlandse ploegen tegen in Europa. In 1997 trof Barça voor het laatst een club uit de Eredivisie. In de groepsfase van de Champions League was PSV twee keer de tegenstander van de Catalanen, die toen landgenoten Winston Bogarde, Ruud Hesp en Michael Reiziger onder contract hadden staan. Beide duels tussen PSV en Barcelona eindigden in een gelijkspel (2-2).

In 1996 troefde Barcelona PSV af in de tweede ronde van het toernooi om de Europa Cup II (2-2 en 3-2). In een verder verleden wonnen de Blaugrana's twee keer van NEC en nog eenmaal van PSV. In 1978 verloor Barcelona voor het laatst van een Nederlandse opponent. PSV was toen in Eindhoven met 3-0 te sterk.

Met Barcelona komt Ajax een absolute Champions League-gigant tegen. De afgelopen vijf seizoenen bereikte de club telkens minimaal de halve finale van het kampioenenbal. Twee keer (in 2009 en 2011) ging Barça met de trofee aan de haal. In de editie van dit seizoen wil Barcelona eerherstel behalen voor de vernederende uitschakeling in de halve finale van afgelopen jaargang. Toen was Bayern München over twee wedstrijden met 7-0 te sterk.

Uitgelicht
De wedstrijd tegen Ajax is voor trainer Tata Martino en Neymar een bijzondere gelegenheid. De Paraguayaanse coach en de Braziliaanse vedette kunnen hun debuut maken in de Champions League. Martino kan geen beroep doen op de geblesseerden Carles Puyol, Jordi Alba, Ibrahim Afellay en voormalig Ajacied Isaac Cuenca.

Ajax

De kans dat Ajax woensdagavond zijn eerste wedstrijd ooit tegen Barcelona succesvol gaat afsluiten, is op basis van de historie en statistieken bijzonder klein. Barça lijkt op alle fronten een paar maatjes te groot voor de Amsterdammers.

Ajax presteerde de afgelopen jaren bijzonder zwak tegen Spaanse tegenstanders. De afgelopen acht wedstrijden die Ajax tegen een club uit de Primera División speelde, gingen allemaal verloren. Zesmaal was Real Madrid te sterk voor de Amsterdammers, terwijl Espanyol en Celta de Vigo allebei één keer van Ajax wonnen. Het doelsaldo wat Ajax van die zegeloze reeks tegen Spaanse clubs kan overleggen spreekt voor zichzelf: liefst 27 goals tegen en slechts vier voor.

We moeten bijna tien jaar teruggaan voor Ajax' laatste succes tegen een Spaanse tegenstander. Op 22 oktober 2003 was Celta de Vigo in Amsterdam de tegenstander in de groepsfase van de Champions League. Het duel werd door Ajax met 1-0 gewonnen door een treffer van Zlatan Ibrahimovic. De laatste keer dat Ajax ín Spanje won, is nog veel langer geleden, namelijk in 1997. Ajax' huidige trainer Frank de Boer stond toen als speler op het veld in Estadio Vicente Calderón, waar na extra tijd met 3-2 van Atlético Madrid gewonnen werd in de kwartfinale van de Champions League.

Het recente Europese verleden spreekt ook niet in het voordeel van Ajax. De kampioen van de Eredivisie won op 18 oktober 2011 voor het laatst een uitduel in de groepsfase van de Champions League. Dinamo Zagreb werd toen met 2-0 verslagen. In de groepsfase van het toernooi van vorig seizoen was de defensie van Ajax de op een na zwakste. Alleen FC Nordsjælland incasseerde meer doelpunten (22) dan de Amsterdammers (zestien). De afgelopen drie seizoenen wist Ajax zich geen enkele keer voor de knockout-fase van de Champions League te plaatsen.

Uitgelicht
Voor trainer Frank de Boer en aanvaller Bojan Krkic is het treffen met Barcelona een weerzien met hun oude werkgever. De Boer speelde tussen 1999 en 2003 voor de Catalaanse club, waarmee hij één keer kampioen werd. Tussen 2007 en 2011 maakte Bojan deel uit van de hoofdmacht van Barça, waarmee hij drie landstitels en twee Champions League-triomfen vierde.

Onderlinge historie

Barcelona en Ajax speelden nog nooit in een officiële competitie tegen elkaar. Wel waren er acht vriendschappelijke confrontaties. In 1993 versloeg Barcelona, met Romario in de gelederen, de Amsterdammers met 4-2. Op 4 augustus 2002 vond de laatste oefenwedstrijd plaats. Ajax won in Amsterdam met 4-3, dankzij doelpunten van Mido, Richard Witschge en Rafael van der Vaart (2x). Aan de kant van Barcelona speelden Frank de Boer, Phillip Cocu en Patrick Kluivert mee. (Reon Boeringa)

Ajax in Europa

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
23/02/2012 Manchester United - Ajax 1-2 Europa League
18/09/2012 Borussia Dortmund - Ajax 1-0 Champions League
06/11/2012 Manchester City - Ajax 2-2 Champions League
04/12/2012 Real Madrid - Ajax 4-1 Champions League
21/02/2013 Steaua Boekarest - Ajax 2-0 Europa League
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen