Vroege treffers Pato en Litmanen leidraad Ajax in Camp Nou

Het uitduel met Barcelona was voor Ajax op voorhand al een zware dobber, maar de statistieken maken de reis naar Camp Nou alleen maar zwaarder voor de Amsterdammers. Alleen toen Pato twee jaar terug namens AC Milan (2-2) de snelste goal ooit in een nieuw Champions League-seizoen maakte, begon Barça de start van het miljoenenbal op eigen veld niet met een zege.

Vroege treffers Pato en Litmanen leidraad Ajax in Camp Nou

Pato scoorde op 13 september 2011 al na 24,97 seconden. Het is nog altijd de snelste goal ooit tijdens de eerste speeldag in de Champions League. Dat Pato (foto) er snel bij was, blijkt wel uit het feit dat in de gehele CL-historie alleen Roy Makaay (10,12 seconden in 2006/07), Jonas (10,96 in 2011/12), Gilberto Silva (20,07 in 2002/03), Alessandro Del Piero (20,12 in 2004/05) en Clarence Seedorf (21,06 in 2004/05) nog sneller trefzeker waren in een CL-wedstrijd.

De ultravroege treffer van Pato vormde de opmaat voor een gedenkwaardige avond in Camp Nou. Barcelona leek na goals van Pedro en David Villa alsnog op een 2-1 overwinning af te stevenen, totdat Thiago Silva in de tweede minuut van de blessuretijd een corner van Seedorf achter Barça-doelman Víctor Valdés knikte. Het was volledig tegen de verhouding in, maar daar maalde niemand bij de Rossoneri om.

Patrick Kluivert tovert een hoogstandje uit de hoge hoed in de thuiswedstrijd van Barcelona tegen Leeds United op 13 september 2000. De topscorer aller tijden van het Nederlands elftal zou twee keer scoren in wat een van de acht zeges zou worden van Barcelona tijdens de eerste CL-speelronde op eigen veld.
Patrick Kluivert tovert een hoogstandje uit de hoge hoed in de thuiswedstrijd van Barcelona tegen Leeds United op 13 september 2000. De topscorer aller tijden van het Nederlands elftal zou twee keer scoren in wat een van de acht zeges zou worden van Barcelona tijdens de eerste CL-speelronde op eigen veld.

Dat Milan twee jaar terug op de valreep een punt pakte was de enige keer dat de Barcelona-aanhang Camp Nou bij de start van een nieuw Champions League-seizoen teleurgesteld verliet. In alle acht andere CL-ouvertures op eigen veld was Barça altijd soeverein. Galatasaray (2-1), Leeds United (4-0), Club Brugge (3-2), Levski Sofia (5-0), Olympique Lyon (3-0), Sporting Lissabon (3-1), Panathinaikos (5-1) en Spartak Moskou (3-2) gingen allemaal onderuit.

Ajax' eigen resultaten in uitwedstrijden tijdens de eerste speelronde van de Champions League bieden eveneens weinig houvast. Borussia Dortmund (1-0), Real Madrid (2-0) en AC Milan (1-0) stuurden de viervoudig Europa Cup I-winnaar alle puntloos huiswaarts, terwijl ook Sparta Praag (1-1) en Croatia Zagreb (0-0) overeind bleven (zie kader).

Alleen een vroege goal van Jari Litmanen leverde Ajax op 11 september 1996 op bezoek bij
AJ Auxerre een overwinning op. Opmerkelijk genoeg kon Ajax behalve de treffer van de Finse schaduwspits slechts één andere keer scoren bij de opening van het Champions League-seizoen. Wesley Sneijder zorgde er negen jaar later in de eerste minuut van de extra tijd voor dat Ajax alsnog een punt meenam uit Praag.

Clean sheets
Mocht Ajax woensdagavond in Camp Nou weer eens scoren tijdens een uitwedstrijd, dan bewijst het directeur marketing Edwin van der Sar een goede dienst. Van der Sar is sinds zijn afscheid als speler bij Manchester United nog altijd de doelman die het vaakst de nul hield in het hoofdtoernooi van de Champions League. Met 51 clean sheets blijft hij zijn achtervolgers vooralsnog ruim voor.

Van alle keepers zit Barcelona-doelman Víctor Valdés saillant genoeg Van der Sar het dichtst op de huid. De 31-jarige Catalaanse sluitpost moet nog negen keer zijn doel schoon houden in een Champions League-wedstrijd om Van der Sar te evenaren. Een doelpunt in Camp Nou zou Ajax woensdagavond om meerdere redenen goed uitkomen. Laten de vroege goals van Pato en Litmanen daarbij als leidraad gelden in het lastig te bestormen Camp Nou. (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen