Ajax treedt met Barça-variant aan tegen supersterren

Ajax treedt woensdagavond in het Champions League-duel met Barcelona opmerkelijk genoeg aan in een tactische Barça-variant. Bojan Krkic is de zwervende spits, zoals bij de opponent Lionel Messi die rol vervult. Kolbeinn Sigthórsson verhuist van het centrum naar de rechterflank en Nicolai Boilesen is bij de Amsterdammers de hangende linksbuiten.

Ajax treedt met Barça-variant aan tegen supersterren

Hoewel trainer Frank de Boer aankondigde zijn basiself niet aan te willen passen lijkt hij het systeem toch eingszins om te gooien tegen de Catalaanse grootmacht. Zo kan de aanvallende rol van Boilesen niet los gezien worden van het beteugelen van Barça-rechtsback Dani Alves.

Siem de Jong en Daley Blind keren woensdagavond tegen Barcelona bovendien terug in de basisopstelling van Ajax. Het tweetal stond enkele weken langs de kant met blessures.

De Jong neemt bij Ajax de plek in van Thulani Serero. Blind, die met een liesblessure kampte, kwam op 18 augustus tegen Feyenoord (2-1 winst) voor het laatst in actie voor Ajax. De Jong maakte afgelopen zondag tegen PEC Zwolle (2-1 zege) als invaller al zijn rentree bij de Amsterdammers. Hij was enkele weken uitgeschakeld met een klaplong.

In de punt van de aanval geeft trainer Frank de Boer de voorkeur aan Bojan, die zijn oude ploeggenoten treft. Daardoor moet Danny Hoesen, die tegen PEC in de basis stond, op de bank plaatsnemen. Voor Sigthórsson is de rechtsbuitenpositie niet nieuw. Bij AZ werd de IJslander daar ook al eens geposteerd.

Bij Barcelona vervangt Adriano de geblesseerde Jordi Alba. Op het middenveld heeft trainer Gerardo Martino een basisplaats ingeruimd voor Cesc Fabregas. Xavi begint daardoor op de bank. Voorin krijgt Alexis Sánchez de voorkeur boven Cristian Tello en Pedro. De wereldsterren Lionel Messi en Neymar zijn de andere aanvallers.

De volledige opstellingen:

Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Mascherano, Adriano; Fabregas, Busquets, Iniesta; Sánchez, Messi, Neymar.

Ajax: Vermeer;  Van Rhijn, Moisander, Denswil, Blind; Poulsen, Duarte, De Jong; Sigthórsson, Bojan, Boilesen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen