Afrika, Azië en Caraïben steunen FIFA-baas Blatter

Reacties

Tijdens het FIFA-congres in São Paulo bleek dat Sepp Blatter nog altijd brede steun geniet. Een meerderheid heeft gestemd tégen de invoering van een leeftijdsgrens. Daardoor lijkt de weg vrij voor de herverkiezing van Blatter. Michael van Praag stemde namens de KNVB vóór een leeftijdsgrens.

Afrika, Azië en Caraïben steunen FIFA-baas Blatter

Uit toespraken viel op te maken dat Blatter populair is op diverse continenten. Afgevaardigden uit Congo, Sri Lanka, Pakistan en Haïti namen het woord. Zo zei voorzitter Constant Omari Selemani van de voetbalbond van Congo: 'Afrika en hun leiders zijn neergezet als zondebokken.' Zo verweerde hij zich tegen verhalen over corruptie.

De Sunday Times publiceerde over steekpenningen die Afrikaanse voorzitters zouden hebben geaccepteerd in ruil voor hun steun aan het airco-WK in Qatar. De voorzitter van de Congolese bond riep op terug te vechten: 'Wij vragen als Afrika unanieme steun voor iedereen die verkeerd is beschuldigd en we steunen ook onze leider van de Afrikaanse voetbalbond. Tevens willen we meneer Blatter bedanken voor de steun met zijn mooie ontwikkelingsprojecten en de strijd tegen racisme.' Hij kreeg applaus uit de zaal.

Dat gold ook voor de president van Haïti: 'We geloofden in Blatter toen hij drie jaar geleden de hervormingen inzette. De hervormingen zijn succesvol uitgevoerd. We hadden gelijk. Hij heeft het waargemaakt.'

Voetbal in de ruimte
Tijdens de marathonvergadering, die na zeven uur nog altijd gaande is, heeft Blatter over veel gesproken, maar nog niet over de veenbrand die is uitgebroken door de aanval van Michael van Praag. De oude Zwitser sprak wel over voetballen op andere planeten: 'Van oost naar west, van noord naar zuid: overal spelen we voetbal. Misschien in de toekomst op een andere planeet! Waarom niet? Dan hebben we niet alleen de wereldcup, maar ook de intergalactische cup.'

In navolging van de gebeurtenissen in Brazilië liet de KNVB weten teleurgesteld te zijn over het niet invoeren van de leeftijdsgrens. 'Erg teleurstellend,' aldus bondsvoorzitter Michael van Praag in de verklaring. 'Ik ben niet echt verbaasd, maar toch teleurgesteld. De KNVB gelooft in de code goed sportbestuur en daar hoort een maximale termijn zonder enige twijfel bij'. 

Heb jij een voorspellende gave en ken jij de afloop van het WK in Brazilië? Doe dan nu mee aan de VI WK-poule en win fraaie prijzen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.