Van Praag blijft weg bij opening FIFA-congres na rel

Reacties

KNVB-voorzitter Michael van Praag laat de opening van het FIFA-congres in Brazilië schieten. Dit nadat er een rel was ontstaan rondom zijn kritiek op FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

Van Praag blijft weg bij opening FIFA-congres na rel

Tijdens een anderhalf uur durende vergadering was Van Praag dinsdag hoofdrolspeler in een voorgekookte UEFA-aanval op Sepp Blatter. Afgesproken was dat de KNVB-voorzitter in actie zou komen indien Blatter zou beginnen over zijn herverkiezing.

Dat gebeurde, waarna Van Praag resoluut de microfoon greep. 'Het is niets persoonlijks', zei hij. 'Onze vrouwen kennen elkaar zelfs, maar de de president van de FIFA is een executive president, die dus eindverantwoordelijk is, ook voor imagoschade, waarbij ook de president van de FIFA wordt aangevallen. De FIFA heeft zó'n slecht imago.'

'Maar dit is een storm die wordt geleid door de media waarbij ook de president van de FIFA wordt aangevallen', luidde het weerwoord van Blatter. 'Zelfs Qatar ligt nu onder vuur.'

Engelse steun
Daarop stonden de Engelse afgevaardigden van de FA op. 'Bespottelijk. Totaal onacceptabel', aldus de Britten, die ook in de race waren voor het WK 2022, over de toewijzing van dat toernooi aan het oliestaatje. 'Stop attacking the messenger, start addressing the message', was de boodschap. De FA koos daarmee de kant van kritische journalisten, die door Blatter werden aangevallen na hun berichtgeving over corruptie rondom het WK 2022.

De UEFA ging in 2011 onder de voorwaarde van hervormingen akkoord met een laatste termijn van Blatter. Nog eens vier jaar is voor de Europese voetbalbond onacceptabel. Overigens hield UEFA-voorzitter Michel Platini, de mogelijke opvolger van Blatter, zich slim afzijdig. Hij zei in zijn speech dat hij zich pas na het WK gaat uitspreken over een eventuele kandidatuur als FIFA-president. 'Tijdens het WK wil ik die discussie niet voeren', zei de Fransman.

Van Praag heeft na het vuurwerk afgezien om de openingsceremonie van het FIFA-congres later vandaag te bezoeken. Hij blijft in zijn hotel, waar hij ook bijval kreeg van onder meer de Duitsers.

Heb jij een voorspellende gave en ken jij de afloop van het WK in Brazilië? Doe dan nu mee aan de VI WK-poule en win fraaie prijzen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.