Advocaat sluit pas na oefenduels aan bij Oranje

Reacties

Bondscoach Dick Advocaat laat de oefeninterlands tegen Marokko (31 mei) en Ivoorkust (4 juni) schieten. De WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg (9 juni) zal de eerste interland zijn van de 69-jarige trainer, die het seizoen bij Fenerbahçe afmaakt en op 6 juni aansluit bij Oranje.

Advocaat sluit pas na oefenduels aan bij Oranje

Advocaat liet dinsdagochtend nog weten dat het aan de voorzitter van Fenerbahçe is om te beslissen wanneer hij zich zou melden bij het Nederlands elftal. Nu is duidelijk geworden dat de Turkse club de Hagenaar pas na het laatste competitieduel met Adanaspor (4 juni) wil afstaan. Fener strijdt nog om de derde plaats met Galatasaray. Die positie geeft mogelijk rechtstreeks toegang tot de Europa League, als nummer twee Istanbul Basaksehir de bekerfinale wint.

Het trainingskamp in Portugal en de wedstrijden tegen Marokko en Ivoorkust staan daardoor nog onder leiding van Fred Grim en Frans Hoek, die ook na de komst van Advocaat en Ruud Gullit lid zullen blijven van de technische staf van het Nederlands elftal. Het duo zal zich drie dagen voor de kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg melden in Noordwijk. Advocaat en Gullit geven die dag een persconferentie in hotel Huis ter Duin.

Op 9 juni maakt Advocaat in De Kuip definitief zijn rentree als bondscoach. De Kleine Generaal had het Nederlands elftal tussen 1992 en 1994 en 2002 en 2004 ook al onder zijn hoede. Tijdens die termijnen speelde Oranje twee grote toernooien. Op het WK 1994 was de kwartfinale het eindstation door een 3-2 nederlaag tegen de latere wereldkampioen Brazilië, op het EK 2004 was gastland Portugal te sterk in de halve finale (2-1).

Of Advocaat ook tijdens zijn derde termijn actief is op een groot toernooi, hangt af van de resultaten in het restant van de kwalificatiereeks richting het WK 2018 in Rusland. Na het thuisduel met Luxemburg wachten nog duels met Frankrijk (uit, 31 augustus), Bulgarije (thuis, 3 september), Wit-Rusland (uit, 7 oktober) en Zweden (thuis, 10 oktober). Nederland staat na vijf speelronden vierde, op drie punten van nummer twee Zweden.

De eerste internationals melden zich overigens deze dinsdag al in Noordwijk voor een tweedaagse trainingsstage. De PSV'ers Jürgen Locadia en Marco van Ginkel meldden zich daarvoor af. Daryl Janmaat (Watford) leek aanhankelijk ook af te haken, maar is in Noordwijk voor een scan en neemt dan pas een besluit. Op zaterdag 27 mei vertrekt de selectie van het Nederlands elftal naar het Portugese Lagos, waar het een trainingskamp belegt.

De twaalf spelers voor de trainingsstage in Noordwijk: Steven Berghuis (Feyenoord), Memphis Depay (Olympique Lyon), Bas Dost (Sporting CP), Bruno Martins Indi (Stoke City), Sergio Padt (FC Groningen), Quincy Promes (Spartak Moskou), Davy Pröpper (PSV), Bart Ramselaar (PSV), Marten de Roon (Middlesbrough), Jens Toornstra (Feyenoord), Tonny Vilhena (Feyenoord) en Jeroen Zoet (PSV).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.