Advocaat heeft weer hoop, Europa ver weg voor Koeman

Dick Advocaat heeft het Nederlandse onderonsje met Ronald Koeman gewonnen. Sunderland pakte in de Premier League de broodnodige punten in de degradatiestrijd door Southampton te kloppen: 2-1.

Koeman veegde Sunderland in de heenwedstrijd nog met 8-0 van het veld, maar nu had Sunderland licht de overhand. The Black Cats kwamen na twintig minuten op voorsprong, toen Jordi Gomez een penalty rustig binnenschoof. Maar door het lichaam van ploeggenoot Costel Pantilimon gierden de zenuwen kennelijk wel, want nog geen twee minuten later ging de keeper flink in de fout bij een hoge bal. Sadio Mané kreeg de bal voor zijn voet en trapte in het lege doel (1-1).

Gezien de andere uitslagen en tussenstanden - winst voor Leicester City en een voorsprong voor Aston Villa - had Sunderland helemaal niets aan een gelijkspel, wat de ploeg liet blijken met zijn aanvallende intenties. Jermain Defoe kwam bij een scrimmage net een voetje tekort, maar werd vlak na rust in kansrijke positie onderuit gekegeld door Jamie Ward-Prowse. De middenvelder van Southampton kon met direct rood vertrekken, Gomez mocht voor de tweede keer aanleggen van elf meter: 2-1.

Problemen
Sunderland, waar Patrick van Aanholt de hele wedstrijd speelde, leek in overtal niet meer in de problemen te komen. Maar in de laatste seconde kreeg Toby Alderweireld de bal na een misser achterin bij Sunderland plots voor zijn voeten. De Belg knalde van dichtbij op de vuisten van Pantilimon. Dick Advocaat dacht voorafgaand aan dit duel nog een punt of zes à zeven nodig te hebben, maar dat zullen er na de uitslagen van zaterdag wellicht nog wat meer moeten zijn.

Sunderland staat ondanks de zege nog steeds onder de rode streep, met een punt minder dan Hull City en Leicester City (dat een wedstrijd meer gespeeld heeft). Southampton liep schade op in de strijd om Europees voetbal en blijft zevende, een punt achter Tottenham (dat een wedstrijd minder heeft gespeeld) en twee punten achter Liverpool.