ADO ondanks mijlpaal niet voorbij tiental Roda JC

Roda JC Kerkrade en ADO Den Haag hebben de twaalfde speelronde van de Eredivisie geopend met een gelijkspel. Tomi Juric dupeerde zijn ploeg door in de richting van Aaron Meijers te slaan, maar de promovendus hield stand met tien man: 1-1.

De thuisploeg schoot uit de startblokken en dacht in de tweede minuut al op voorsprong te komen via Juric, maar zijn goal werd afgekeurd door arbiter Eric Braamhaar. De scheidsrechter zag dat de Australische spits vlak daarvoor ADO-verdediger Gianni Zuiverloon naar de grond werkte.

In de 63ste minuut speelden Juric en Braamhaar wederom een hoofdrol. Laatstgenoemde stuurde de aanvaller met een rode kaart van het veld na een slaande beweging in de richting van Aaron Meijers. Daardoor moest de Limburgse promovendus met een tiental op zoek naar de beslissende treffer bij een 1-1 stand.

Die twee goals dateerden uit de eerste helft. Tom van Hyfte tikte de openingstreffer na ruim tien minuten binnen op aangeven van Edwin Gyasi en Mike Havenaar profiteerde namens ADO vlak voor rust van een fout van Daryl Werker. De Roda-verdediger was de spits uit het oog verloren en de Japanner schoot de gelijkmaker vervolgens eenvoudig voorbij doelman Benjamin van Leer. De goal van Japanse makelij was het 2000ste ADO-doelpunt in de geschiedenis van de Eredivisie.

Ruben Schaken feliciteert Mike Havenaar met zijn zevende competitietreffer van het seizoen.

Het was Havenaar die de grootste kans kreeg om het numerieke overwicht uit te buiten. Vlak na de aftocht van Juric kwam de ADO-aanvaller in het zestienmetergebied aan de bal en leek hij direct de genadeklap uit te delen. Dat was buiten Ard van Peppen gerekend. De vleugelverdediger hielp zijn keeper uit de brand en werkte de inzet vlak voor de doellijn weg.

Na die enorme mogelijkheid waren kansen schaars. De bezoekers zochten naar de 1-2, maar moesten rekening houden met de snelheid van Gyasi en invaller Richmond Boakye. Het laatste wapenfeit kwam op naam van ADO-verdediger Timothy Derijck, die in de blessuretijd in kansrijke positie naast kopte. Door het gelijkspel blijft Roda tiende, terwijl de ploeg van trainer Henk Fraser naar plaats dertien stijgt.