ADO boekt cruciale zege op flets Go Ahead Eagles

ADO Den Haag boekte thuis tegen een Go Ahead Eagles zijn tweede zege op rij: 3-2. Door de overwinning slaan de Hagenaars een gat van vier punten met de laatste plaats, terwijl de achterstand op Go Ahead nog maar een punt bedraagt. De Deventenaren moeten zich vanwege hun loodzware programma ernstig zorgen maken.

Ondanks de enorme belangen begon Go Ahead aan de wedstrijd alsof het een niemendalletje betrof. Daar wist het gretige ADO wel raad mee. In de vijfde minuut werd Mike van Duinen gelanceerd door Tom Beugelsdijk, wiens lange bal verkeerd werd ingeschat door de Eagles-defensie en doelman Stephan Andersen. Van Duinen was er daardoor als eerste bij en rondde af. Zeven minuten later waren de bezoekers nog niet wakker bij een vrije trap van Danny Holla. Danny Bakker troefde Jop van der Linden af in de lucht en doordat ook Bart Vriends niet ingreep, stond het al na twaalf minuten 2-0.

Slaap
Pas daarna wreef Go Ahead de slaap uit de ogen en dat leidde in de 23ste minuut tot de aansluitingstreffer. De inzet van Erik Falkenburg leek een prooi voor ADO-doelman Robert Zwinkels, maar de bal ketste na zijn ingreep af op Gianni Zuiverloon, met een eigen doelpunt tot gevolg. Go Ahead nam daarna het initiatief over, maar ADO sloeg kort na rust voor de derde keer toe. Roland Alberg schoot van dichtbij raak na een kluts in de Deventer doelmond waarbij de defensie van de gasten weer een zwakke indruk maakte.

De invalbeurt van Marnix Kolder twintig minuten voor tijd bracht de spanning in de wedstrijd terug, want met zijn eerste balcontact van de wedstrijd kopte de lange spits de 3-2 tegen de touwen. Het was zijn eerste doelpunt sinds 19 oktober. Go Ahead zette ADO na de aansluitingstreffer flink onder druk, maar tot een treffer leidde het niet.

Fraser-effect
Door de nederlaag in Den Haag moet Go Ahead naar beneden kijken, want de promovendus wacht met PSV-thuis, FC Twente-thuis, PEC Zwolle-uit en Feyenoord-uit een loodzware reeks. De Deventenaren wonnen van hun laatste zeven duels slechts een keer.

ADO, dat onder trainer Henk Fraser zeven punten behaalde uit drie duels, staat veertiende en heeft nog maar één punt minder dan nummer dertien Go Ahead. Het gat met hekkensluiter Roda JC bedraagt vier punten, terwijl ADO nog enkele duels met directe concurrenten (NAC Breda-thuis en RKC Waalwijk-uit) voor de boeg heeft.