Aanklager start vooronderzoek naar spreekkoren ADO-fans

De onafhankelijke aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek gestart naar de spreekkoren tijdens het duel tussen ADO Den Haag en Ajax (0-1). Tijdens de wedstrijd van zondag was Riechedly Bazoer herhaaldelijk slachtoffer van het thuispubliek.

Aanklager start vooronderzoek naar spreekkoren ADO-fans

'In het vooronderzoek wil de aanklager van ADO Den Haag weten welke maatregelen de club vooraf heeft genomen de spreekkoren te voorkomen, tijdens de wedstrijd de spreekkoren te stoppen en na de wedstrijd hiertegen op te treden. Het achteraf optreden kan bijvoorbeeld bestaan uit het straffen van de daders met een stadionverbod', laat de KNVB weten. ADO Den Haag heeft tot en met maandag 15 februari de tijd om de aanklager schriftelijk op de hoogte te brengen.

Tijdens de wedstrijd verzocht de stadionspeaker de supporters enkele keren om te stoppen met de racistische spreekkoren en de oerwoudgeluiden, maar daar bleef het bij. ADO Den Haag besloot de wedstrijd niet stil te leggen. Na de wedstrijd liet de KNVB middels een statement weten dat het aan de club is of er gestaakt wordt na wangedrag van de supporters.

Directeur operationele zaken Gijs de Jong van de KNVB liet maandag weten dat de voetbalbond het volledig begrepen had als Ajax, Bazoer of scheidsrechter Pol van Boekel van het veld was gestapt. 'Als zij hadden getoond dit niet te pikken, zouden ze niet door de KNVB worden aangepakt, maar juist in alle opzichten zijn gesteund.'

Ook het openbaar ministerie is inmiddels een onderzoek gestart naar de gebeurtenissen in het Kyocera Stadion. Aan de hand van de beelden wordt gekeken of vervolging van de daders opportuun is.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen