Ajax hervat seizoen succesvol dankzij Younes

ADO Den Haag is er niet in geslaagd Ajax in te verrassen. Dankzij een goal van Amin Younes startte de Eredivisie-koploper de tweede seizoenshelft succesvol: 0-1.

Ajax had vanaf het beginsignaal het overwicht en zocht naar openingen. Een paar keer leken de bezoekers te kunnen profiteren van slordigheden in de opbouw van ADO, maar het ontbrak aan een goede eindpass. Toch duurde de zoektocht naar de openingstreffer niet lang. Halverwege de eerste helft moest doelman Martin Hansen vissen.

Younes nam een pass van Joël Veltman met de borst mee en eenmaal in het vijandelijke strafschopgebied kapte hij Vito Wormgoor handig uit. Met een intikker door de benen van Hansen tekende de aanvaller, die de voorkeur kreeg boven Anwar El Ghazi, voor de openingstreffer.

Veel gevaar voor beide doelen was er lange tijd niet. Het was een deel van het publiek dat in negatief opzicht een hoofdrol opeiste. De wedstrijd werd ontsierd door oerwoudgeluiden in de richting van Riechedly Bazoer. De stadionspeaker vroeg de aanhang meermaals te stoppen met het ongepaste gedrag.

Evenals in de eerste helft wist ADO de Amsterdammers geen grote problemen te bezorgen. De schrik sloeg Ajax wel om het hart toen Jasper Cillessen tien minuten na rust naar de grond ging. De keeper was tijdig bij de bal, maar werd hard in zijn gezicht geraakt door Ruben Schaken, die met zijn rechterbeen nog een schot probeerde te lossen. Ondanks een bebloed gezicht kon de keeper verder.

Cillessen moest een kwartier voor tijd alert zijn toen Mike Havenaar een uitgelezen mogelijkheid kreeg om de stand in evenwicht te brengen. De normaal zo koele ADO-spits verzuimde de doelman serieus te testen. In vrijstaande positie kopte hij vanaf enkele meters recht in de handen van de keeper. Ook Viktor Fischer had zijn vizier even later niet op scherp staan. De Ajacied kon de wedstrijd in het slot gooien, maar schoot wild over.

Door de misser van de Deense aanvaller bleef ADO hoop houden op een goed resultaat. Timothy Derijck waagde een laatste poging, maar kreeg zijn schot niet tussen de palen. El Ghazi, die voor Arek Milik binnen de lijnen kwam, kopte de bal in de absolute slotfase tegen de lat. Dankzij de minieme zege kan Ajax comfortabel kijken wie van de concurrenten punten morst in de achtervolging op de lijstaanvoerder. Feyenoord en PSV nemen het vanaf 14.30 uur tegen elkaar op in De Kuip. De Eindhovenaren kijken momenteel tegen een achterstand van zes punten aan, terwijl het verschil met de Rotterdammers acht punten bedraagt. ADO blijft door de nederlaag elfde.