Twee minuten voor een strafschop: zoveel tijd gaat verloren tijdens een Eredivisie-duel
PRO

Een gemiddelde Eredivisie-wedstrijd lag in het afgelopen seizoen zo’n veertig minuten stil. Maar waar gaat al die tijd aan verloren? Strafschoppen blijken de grootste boosdoeners, terwijl met vrije trappen en doeltrappen veel tijd wordt gerekt.

De Europa League-finale van dit jaar tussen Sevilla en Roma was een gedrocht van een wedstrijd. Het duel duurde inclusief blessuretijd en verlenging liefst 146 minuten, maar de bal was slechts 66 minuten in het spel (45%). Het treurspel is een uitstekend argument voor de invoer van zuivere speeltijd. Met Getafe - Ajax als ander schoolvoorbeeld.

Ook in de Eredivisie gaat een hoop tijd verloren, maar zo extreem als de Europa League-finale is het gelukkig niet. Een gemiddelde Eredivisie-wedstrijd duurde afgelopen seizoen 97 minuten en 15 seconden, met 57 minuten en 36 seconden aan daadwerkelijke actie. Daarmee was de bal ruim 59 procent van de tijd in het spel.

Veel zuivere speeltijd bij Ajax, weinig bij Twente

Zet je de cijfers van alle achttien Eredivisie-clubs op een rij, dan komt Ajax uit de bus als lijstaanvoerder in het zuivere speeltijd-klassement. Tijdens competitieduels van de Amsterdammers rolde de bal gemiddeld 59 minuten en 53 seconden. Dat is ruim vier minuten langer dan bij FC Twente, waar door Opta slechts 55:44 aan effectieve speeltijd werd geklokt. Dat is het laagste moyenne van alle ploegen.

Dit artikel helemaal lezen

Word nu VI PRO-lid en ontvang gratis de PSV kampioen-special. Duik diep in alles wat het afgelopen seizoen heeft gedefinieerd, van de weg naar het kampioenschap tot de ontknoping van de competitie. Nu 3 maanden voor maar €7,- per maand.