Teleurstelling op teleurstelling: over de hoogspanning bij Ajax
© Pro Shots
PRO

Teleurstelling op teleurstelling: over de hoogspanning bij Ajax

Ajax ging vanmiddag kansloos tegen onder tegen FC Twente (3-1) en beleeft de slechtste competitiestart in zestig jaar. De gevallen grootmacht is verworden tot los zand, in de organisatie en op het veld. Een reportage vanuit Enschede.

FC Twente
FC Twente
3 - 1
Ajax
Ajax

De Grolsch Veste, twee minuten voor half vijf. Scheidsrechter Danny Makkelie fluit voor de laatste keer op deze zonnige najaarsmiddag. Gejuich klinkt in het stadion, de spelers van FC Twente worden toegezongen. De spelers van Ajax buigen het hoofd, kijken radeloos om zich heen en slenteren met trainer Maurice Steijn richting het uitvak, waar vandaan klinkt dat ze zich kapot moeten schamen. De Amsterdammers zijn zojuist met 3-1 ten onder gegaan. Een terechte overwinning voor de Tukkers, die zich vooral in de eerste helft in een speeltuin wanen tegen elf Ajacieden waar geen enkele vorm van samenhang zichtbaar is.

Teleurstelling bij de Ajax-spelers.
© Pro Shots
Teleurstelling bij de Ajax-spelers.

Ajax als los zand in Enschede, de recente geschiedenis herhaalt zich. Drieënhalve maand geleden, op 28 mei, won FC Twente eveneens met 3-1. Ook toen maakte Ajax een armetierige indruk. Het was de laatste wedstrijd van het seizoen, een inktzwart Amsterdams voetbaljaar, waarna de harde conclusies werden getrokken. Destijds mompelde Edwin van der Sar in de bestuurskamer na afloop tegen zijn mededirectieleden dat hij ermee ging stoppen. Het bleek allerminst een opportunistisch hersenspinsel, aangezien hij de volgende dag de raad van commissarissen inlichtte dat het klaar was. In dezelfde week velde de pas begonnen technisch directeur Sven Mislintat ook het vonnis over John Heitinga. Voor hem was geen toekomst meer in Amsterdam, niet als hoofdtrainer en niet als assistent.

Sommige Ajacieden, met Devyne Rensch en nieuweling Sivert Mannsverk in de eerste helft voorop, hebben zelfs geen enkel idee wat te doen als ze zelf de bal hebben.

Ook in de selectie ging het mes. Dat laat deze middag ook zien. In een paar maanden tijd ging het basiselftal flink op de schop. Vier spelers van zondagmiddag stonden op 28 mei ook aan de aftrap namens Ajax: Devyne Rensch, Jorrel Hato, Steven Bergwijn en Brian Brobbey. Steven Berghuis viel destijds in, terwijl Kenneth Taylor in mei wél in de basis begon in tegenstelling tot vanmiddag. De teleurstelling en woede van eind mei wordt vandaag door de Ajacieden opnieuw beleefd. Na 71 tellen verschijnt Manfred Ugalde al vrij voor doelman Jay Gorter. Het betekent het begin van een Twentse storm, waarbij de machteloosheid van de Ajax-spelers afdruipt. Geen speler weet wat hij kan verwachten als een ploeggenoot de bal heeft. Sommige Ajacieden, met Devyne Rensch en nieuweling Sivert Mannsverk in de eerste helft voorop, hebben zelfs geen enkel idee wat te doen als ze zelf de bal hebben. Balbezit, balverlies, omschakeling. Op alle fronten is FC Twente de ingespeelde ploeg en Ajax dolend en hunkerend naar enig houvast.

Beleef de groepsfase van de Nederlandse clubs

Welke Nederlandse clubs weten door de groepsfase te komen? VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

Beleef de groepsfase van de Nederlandse clubs

Welke Nederlandse clubs weten door de groepsfase te komen? VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

Per maand voor maar  

€4,99

Gerelateerde artikelen