Zeven observaties na de zege van de Oranje Leeuwinnen
PRO

De Nederlandse vrouwen wonnen dinsdag ook de tweede wedstrijd in de play-offs tegen Denemarken. Uiteindelijk telt het resultaat. Maar bondscoach Sarina Wiegman heeft op weg naar het tweeluik met Zwitserland om een WK-ticket genoeg stof tot nadenken. Zeven observaties van Oranje.

1.

Twee keer winst en 4-1 na 180 minuten. Prima prestatie. Cijfers liegen niet, maar verhullen wel het een en ander. De Oranje Vrouwen hadden afgesproken vanaf de eerste minuut hoog druk te zetten. Met de desastreuze openingsfase tegen Noorwegen in het achterhoofd, wilde Oranje niet weer de tegenstander zelf vroeg in het zadel helpen. Toch gebeurde precies dat. Makkelijk balverlies. Op het verkeerde moment druk zetten, speelsters die daardoor één voor één te laat kwamen en zo de Denen een rode loper richting het hart van de Nederlandse defensie gaven.

2.

Bij de 1-0 in de vijfde minuut was wederom een negatieve hoofdrol voor Dominique Jansen Bloodworth, die net als tegen Noorwegen verzuimde haar duel meedogenloos in te gaan. De perfect tweebenige verdediger is goud waard in de opbouw, maar uitermate kwetsbaar als ze verdedigend onder druk komt te staan. Weer gaf Oranje daardoor de tegenstander vleugels door dom balverlies en halfzacht ingrijpen.

3.

Dik drie minuten later lag Bloodworth op haar knieën te juichen. Net als in Breda was het Bayern München-aanvaller Lineth Beerensteyn die raak kopte na een perfecte voorzet van rechtsback Desiree van Lunteren. De 1-1 betekende dat Denemarken op dat moment drie keer zou moeten scoren. Normaal gesproken het moment om de wedstrijd te neutraliseren en voetballend de ruimtes te benutten. Het tegendeel gebeurde.

Dit artikel helemaal lezen

Word dan nu 3 maanden lid van VI PRO voor maar €4,99 per maand. Volg het Nederlandse elftal richting het EK met extra interviews met internationals, duiding rond de keuzes van Koeman en natuurlijk tactische analyses na alle wedstrijden. Maak jezelf nu EK-ready met VI PRO.