Johan Cruijff had een zak geld nog nooit zien scoren. Niks tegenin te brengen natuurlijk. Dat neemt niet weg dat voetbal wel van een spelletje is geëvolueerd naar een miljardenindustrie. In de rubriek Munten & Punten bespreekt VI-verslaggever Tom Knipping onderwerpen op de grens van commercie, financiën en sportieve prestaties. In aflevering 94 bekijken we het tv-geldenklassement.
Toen de UEFA vorig jaar onderzoek deed naar de manier waarop competities in Europa het tv-geld verdelen, bleek de Eredivisie een vrij unieke aanpak te hebben. Niet alleen omdat het geld onevenwichtiger wordt verdeeld dan gebruikelijk is in Europa, maar vooral omdat er bijna geen competities zijn die hun verdeelsleutel volledig baseren op sportieve prestaties. Veel leagues reserveren een behoorlijk aandeel van de pot voor een evenredige verspreiding over de deelnemers, de rest wordt dan uitbetaald op basis van sportieve prestaties en andere parameters, zoals de hoeveelheid tv-uitzendingen, het aantal supporters dat een tv-abonnement afsluit of doorstroming van zelfopgeleide spelers.
In Nederland gaat het niet zo. Hier zijn de uitslagen van de laatste tien jaar allesbepalend. De eindklassering wordt elk seizoen vertaald in een puntenscore (achttien punten voor de eerste plaats, zeventien punten voor de tweede plaats, enzovoort). Recente prestaties tellen zwaarder dan oudere resultaten. Het laatste seizoen weegt tien keer mee, het seizoen dat het verst in het verleden ligt (2014/15) telt één keer mee voor het rapport. Straks, in mei, maakt de Eredivisie CV weer de balans op, die bepalend is voor de uitkering in 2024/25.
Nu is de terugval echter dermate groot dat Ajax ook schade oploopt op de schaduwranglijst van de Eredivisie...