Bonje in Volendam: einde project Wim Jonk in zicht
PRO

Bonje in Volendam: einde project Wim Jonk in zicht

Aan de samenwerking tussen Wim Jonk en FC Volendam lijkt na vier jaar een einde te komen. Met het aanstaande vertrek van voorzitter Jan Smit valt zijn rugdekking weg. De nummer zeventien van de Eredivisie kan in dat geval een nieuwe weg inslaan.

FC Volendam is een club met meer bestuursleden dan basisspelers. De club uit het vissersdorp beschikt over een bestuur (vier leden), een directie (vier leden) en een raad van commissarissen (zes leden). Die structuur met veertien kapiteins op één schip zorgt al sinds de komst van Jonk voor wrijving. Die etterende machtsstrijd lijkt nu beslecht met het vertrek van Smit.

Maandagmiddag publiceerde Smit op zijn eigen social-mediakanalen een uitgebreid statement over zijn vertrek als voorzitter van het bestuur. ‘Het einde van mijn voorzitterschap bij FC Volendam is nabij. Gisteravond ontving het vierkoppige bestuur van FC Volendam een mail van de raad van commissarissen, waarin het voorgenomen ontslag van het voltallige bestuur wordt aangekondigd. Komende donderdagavond om 21.00 uur mogen we voor de vorm nog een ingelaste vergadering bijwonen én eventueel bespreken wat er verder nog ter tafel komt.’

Structuurverandering

Dit aangekondigde ontslag valt niet los te zien van de structuurverandering die Smit wilde gaan doorvoeren bij Volendam. De zanger vond net als Jonk dat tien vrijwilligers (zes commissarissen en vier bestuursleden) in controlerende organen wat te veel van het goede was voor een kleine club. Tot afgelopen zomer waren dit er zelfs twaalf, omdat het bestuur destijds nog uit zes man bestond. Ter vergelijking: ondernemingen als Ahold en Ajax hebben vijf toezichthouders. De voorgestelde oplossing: halveer het aantal bestuursleden. 'Een kwestie van over je eigen schaduw heen stappen in het belang van de club', aldus Smit vorig seizoen in gesprek met VI.

Jonk, Jongkind en Van Leeuwen adviseren al sinds 2019 de bestuursstructuur te vereenvoudigen van drie naar twee lagen. Zij voorzien problemen bij te veel óf te weinig sportief succes

Alleen: wie maakt er dan plaats? Wie geven hun zetels op? Directie en bestuur hadden daar ideeën over. Zij wilden Volendam transformeren van stichting tot BV. Die laatste organisatievorm wordt door de meeste clubs in de Eredivisie gebruikt. Dat werkt lekker makkelijk qua verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Dan neemt de directie alle dagelijkse besluiten. Op afstand worden zij gecontroleerd door een vijfkoppige rvc, die eens in de zoveel maanden bij elkaar komt.

Tot ergernis van Jonk (technisch manager), Ruben Jongkind (directeur opleidingen en samenwerkingen) en Jasper van Leeuwen (technisch directeur) functioneert Volendam niet op die manier. Als directieleden hebben Jongkind en Van Leeuwen géén tekenbevoegdheid. Ze kunnen een nieuwe bureaustoel of een zak ballen aanschaffen, maar alleen het bestuur heeft de bevoegdheid grote uitgaven te doen, zoals spelerscontracten. Ook personeel kunnen ze niet zelfstandig aanstellen of ontslaan. Dat zorgt voor een logge besluitvorming, omdat de onbetaalde bestuurders steeds meebeslissen. Jonk, Jongkind en Van Leeuwen adviseren al sinds 2019 de bestuursstructuur te vereenvoudigen van drie naar twee lagen. Zij voorzien problemen bij te veel óf te weinig sportief succes.

Alleen in februari: de eerste maand 50% extra korting

Mis deze kans niet om te profiteren van jouw extra voordeel in de eerste maand! Sluit je aan bij VI PRO.

Verzilver jouw 50% korting: FEBRUARIDEAL 2024.

Met VI PRO krijg je:
- Exclusieve verdiepende inzichten
- Exclusieve interviews en tactische analyses
- Exclusieve financiële informatie

Alleen in februari: de eerste maand 50% extra korting

Mis deze kans niet om te profiteren van jouw extra voordeel in de eerste maand! Sluit je aan bij VI PRO.

Verzilver jouw 50% korting: FEBRUARIDEAL 2024.

Met VI PRO krijg je:
- Exclusieve verdiepende inzichten
- Exclusieve interviews en tactische analyses
- Exclusieve financiële informatie

Per maand voor   €10,-   

€5,-