AS Roma: stoned van de financiële dope tegen Feyenoord
© Pro Shots
PRO

AS Roma: stoned van de financiële dope tegen Feyenoord

Johan Cruijff had een zak geld nog nooit zien scoren. Niks tegenin te brengen natuurlijk. Dat neemt niet weg dat voetbal wel van een spelletje is geëvolueerd naar een miljardenindustrie. In de rubriek Munten & Punten bespreekt VI-verslaggever Tom Knipping onderwerpen op de grens van commercie, financiën en sportieve prestaties. In aflevering 71 gaan we in op de toekomstige tegenstander van Feyenoord in de Europa League: AS Roma.

De Italianen presteren dit seizoen goed in Europa. Zes van de zeven clubs zijn nog actief in de drie UEFA-competities. Maar dat gebeurt wel met de nodige financiële waaghalzerij. Eerder dit seizoen deelde de UEFA aan negen clubs boetes uit omdat ze te veel hadden uitgegeven. Vier van de negen opgevoerde begrotingen waren Italiaans.

AS Roma spant de kroon in Italië. Na Paris Saint-Germain kregen de Romeinen dan ook de zwaarste straf: een boete van vijf miljoen euro en een voorwaardelijk bedrag van dertig miljoen. Roma heeft een plan van aanpak moeten indienen en de komende jaren controleert de UEFA de boekhouding scherper. Voldoet Roma opnieuw niet aan de afspraken, dan volgen er niet direct sportieve consequenties, maar zal de UEFA eerst het voorwaardelijke deel van de boete opeisen. Voor wat het waard is. Gezien de toch vrij hallucinante financiële resultaten, zal Roma niet heel erg onder de indruk zijn van deze sanctie.

Ook nu de UEFA uiteindelijk heeft geconcludeerd dat Roma na Paris Saint-Germain de zwakste boekhouding van Europa heeft, kan de ploeg gewoon in de eindfase van de Europa League schitteren

De Italianen presenteerden over het seizoen 2021/22 een van de grootste verliezen ooit in het Italiaanse voetbal: 220 miljoen euro. Dat is bijna drie keer de Feyenoord-begroting aan verlies. Voor de duidelijkheid: het gaat hier over het seizoen waarin de Conference League werd gewonnen. Het was voor Roma alweer het veertiende verlieslatende jaar op rij. Vooral de laatste seizoenen gaat het om gigantische tekorten. In 2020/21 leed de club een netto verlies van 185 miljoen, het jaar daarvoor belandde Roma eveneens diep in het rood: 204 miljoen euro. Kortom, tussen 2019 en 2022 is de huidige nummer vijf van Italië ruim 600 miljoen tekort gekomen. Alleen het door Qatar gerunde Paris Saint-Germain maakt het nog bonter. De Franse topclub gaf in drie jaar dik 700 miljoen meer uit dan er binnenkwam.

Het verschil is wel dat PSG ook qua omzet in de hogere regionen bivakkeert. Dat geldt niet voor Roma. De omzet is drie keer zo klein als die van de Parijzenaars, maar de verliezen zijn bijna even groot. Roma is qua inkomsten een Europese subtopper die eerder valt te vergelijken met Ajax. De laatste editie van de Deloitte-ranglijst met de dertig mondiale grootmachten die het meeste geld genereerden, werd niet eens gehaald door Roma. Gezien het uitgavenpatroon staat Roma echter in de toptwintig. Er gaat twee keer zoveel uit dan er binnenkomt. Hoe kan dit allemaal?

VI PRO viert de december maand

VI PRO + VI Kerstspecial voor maar €6,- per maand! VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

VI PRO viert de december maand

VI PRO + VI Kerstspecial voor maar €6,- per maand! VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

Gerelateerde artikelen