Wang heeft macht, maar geen geld
PRO

Wang heeft macht, maar geen geld

Als je het over de Chinese grootaandeelhouder van ADO Den Haag hebt, is het verleidelijk om vergelijkingen te maken met andere buitenlandse eigenaren of te wijzen naar Internazionale en AC Milan die in handen zijn van Chinese kapitaalkrachtige investeringsgroepen. En natuurlijk komen dan steevast de cultuurverschillen met China ter sprake. Maar dan zien we één essentieel verschil over het hoofd: Hui Wang heeft geen geld.

Nadat vorige week de gemeente Den Haag kenbaar had gemaakt zijn handen van de club af te trekken, slingerde Hui Wang een persbericht de wereld in om de onrust bij de supporters weg te nemen. De boodschap was dat zijn bedrijf United Vansen inmiddels twintig miljoen euro heeft geïnvesteerd in de club. Wat Wang er vooral niet bij zei, was dat het niet zijn eigen miljoenen waren. Wang moet in China steeds opnieuw met de pet langs om investeerders te vinden. United Vansen is een lege huls zonder eigen kapitaal, Hui Wang is een simpele advocaat die geen euro’s op zijn rekening heeft staan die hij kan aanspreken wanneer zijn club hulp nodig heeft.

United Vansen is een lege huls zonder eigen kapitaal

Het verklaart ook heel veel financiële problemen van de afgelopen jaren. De aandelenovername sleepte zich in 2014 een half jaar voort en United Vansen werd zelfs veroordeeld tot een boete van één miljoen euro vanwege het missen van de deadline. In 2015 zette Wang zijn handtekening onder een verplichting om 3,7 miljoen euro te betalen, maar na anderhalf jaar stond Wang voor de rechter omdat hij nog steeds de resterende 2,4 miljoen niet had overgemaakt. Reden: hij vond maar geen geldschieters in China. Zelfs na zijn veroordeling moest ADO Den Haag een beroep doen op de gemeente om de stadionhuur te mogen opschorten, omdat het geld opnieuw niet op tijd was. Bovendien bleek dat het geld ook nog eens via de onbekende firma Golden Line uit Hongkong was binnengekomen, waardoor het niet meteen kon worden opgenomen. In augustus 2016 kon de club eindelijk Sheraldo Becker aantrekken, omdat Wang had toegezegd de kosten te dekken. De club moest de drie ton (afkoopsom en salaris) uiteindelijk zelf voorschieten en kwam daardoor in grote financiële problemen, omdat Wang pas aan het einde van het seizoen het geld bij elkaar had geschraapt.

Voor het nieuwe seizoen is er inmiddels een achtergestelde lening van 3,9 miljoen euro opgenomen in de begroting. De gemeente Den Haag heeft nooit antwoord gekregen op de vraag waar dat kapitaal precies vandaan komt. Het is het zoveelste signaal dat de grootaandeelhouder van ADO Den Haag van anderen afhankelijk is als er iets moet worden betaald. Het lijkt een startpunt van een nieuwe jaargang met financiële problemen en niet nagekomen afspraken. Het grote verschil is dat de gemeente Den Haag zich heeft teruggetrokken als toezichthouder. Dat betekent dat er zelfs niemand meer is om Hui Wang aan zijn jasje te trekken als hij weer eens een afspraak niet nakomt.

Gerelateerde artikelen