Hoe een onbekende Nederlander een grote meneer in Venezuela werd
PRO

Hoe een onbekende Nederlander een grote meneer in Venezuela werd

Veel nieuwssites berichten in deze periode vooral over transfers naar de Bundesliga, Premier League of Serie A. Sommige transfers ontsnappen compleet aan de aandacht van het grote publiek. Zo tekende de Nederlandse spits Stevy Okitokandjo (29) onlangs een contract in Venezuela.

Okitokandjo pakt een afstandsbediening en zet de airco in zijn appartement volle bak aan. ‘Pff, die hitte hier is ongelooflijk’, zegt de speler van de Venezolaanse club Academia Puerto Cabello. Hij legt uit dat het stadion van zijn club tussen flats, bergen en de haven ligt. Daar tikt de thermometer regelmatig de veertig graden aan. ‘Mijn eerste training zweette ik me na vijftien minuten helemaal kapot. Ik had echt het gevoel dat mijn longen zouden klappen. Ik dacht: Wat is dit joh?

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bijzondere transfer

Voetballers belanden door hun carrières regelmatig op bijzondere bestemmingen. Azië, Noord-Amerika en Australië zijn in trek, maar zelden maakt een Nederlander de overstap naar Zuid-Amerika. Okitokandjo begint te lachen. ‘Ik zeg het je eerlijk, twee jaar geleden had ik ook nooit gedacht dat ik hier zou spelen.’ Okitokandjo belandde als klein jochie in de jeugdopleiding van HFC Haarlem en stond daarna onder contract bij talloze clubs in België en Portugal.

In het afgelopen seizoen voetbalde hij voor Trofense in Portugal. Halverwege het seizoen kreeg hij een berichtje van een oud-ploeggenoot met de vraag of hij zijn nummer mocht doorspelen aan een zaakwaarnemer. ‘Die agent berichtte me dat hij een interessant project in Venezuela voor me had.’ Okitokandjo stond niet direct te springen. Hij was nog nooit in Zuid-Amerika geweest, laat staan dat hij ooit een wedstrijd in de Liga FUTVE had gezien. Hij bracht de Venezolaanse zaakwaarnemer in contact met zijn eigen agent. Dat zal wel doodbloeden, dacht hij.

Aan het einde van het seizoen vertelde zijn zaakwaarnemer dat de Venezolaanse interesse nog veel concreter was geworden. Okitokandjo kreeg steeds meer oren naar een avontuur bij Academia Puerto Cabello. Het bleek voorheen een kleine club te zijn, maar het was in handen gevallen van een gouverneur. ‘Hij wilde de club de beste van het land maken en uiteindelijk uitkomen in de Copa Libertadores. Hij wil dat onder meer doen door Europese spelers te halen. Ik zou vier keer meer salaris krijgen dan in Portugal. Hij wilde me de bestbetaalde speler van de competitie maken.’

'Ik liep de luchthaven uit en dacht: Nee man, dit is niets voor mij. Ik zag meteen een favela liggen'

Drie spelers met een verleden in Portugal speelden al bij de club. Okitokandjo stuurde ze een berichtje op Instagram en kreeg te horen dat alles goed geregeld was bij Academia Puerto Cabello. Ze hadden allemaal een mooi appartement gekregen en werden netjes op tijd betaald. De spits uit Haarlem werd uitgenodigd om een weekje bij de club te komen kijken. Hij stapte in het vliegtuig voor een vlucht van negen uur richting de hoofdstad Caracas. ‘Ik liep de luchthaven uit en dacht: Nee man, dit is niets voor mij. Ik zag meteen een favela liggen. Allemaal van die kleine hutjes tegen de bergen aan, zoals ik kende van beelden uit Brazilië.’

De Venezolaanse zaakwaarnemer beloofde hem dat zijn beeld van Venezuela snel zou veranderen. Na twee uur rijden kwam hij aan in de stad Valencia, waar hij vandaag de dag ook woont. ‘Ik werd gelijk in een vijfsterrenhotel met zwembad gezet.’

Beleef de groepsfase van de Nederlandse clubs

Welke Nederlandse clubs weten door de groepsfase te komen? VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

Beleef de groepsfase van de Nederlandse clubs

Welke Nederlandse clubs weten door de groepsfase te komen? VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

Per maand voor maar  

€4,99

Gerelateerde artikelen