Het verhaal achter de agressieve kindermakelaars: 'Het is één grote jungle'
© Pro Shots
PRO

Het verhaal achter de agressieve kindermakelaars: 'Het is één grote jungle'

Berichtjes via Instagram, enveloppen met geld en tieners die stiekem worden aangesproken op een vliegveld. Volwassen mannen die een graantje mee willen pikken van de voetbalmiljarden storten zich massaal op aanstormende talenten. ‘Jij wordt de nieuwe Frenkie én ik ga je groot maken.’

Eindhoven, een zaterdagochtend in 2019. Op sportpark De Herdgang is het een komen en gaan van talentjes. Kinderen in alle leeftijden met de clublogo’s op de borst geborduurd rennen heen en weer, ouders halen nog maar een kop koffie in de kantine. Het hoofdveld wordt intussen in gereedheid gebracht voor het mooiste affiche van de dag: PSV tegen Ajax.

Het is dringen op de smalle tribune. Vanaf rij drie houdt een vader zijn zoon in de gaten, die in het kielzog van zijn ploeggenoten het veld betreedt. Even hebben ze oogcontact, zoals ze dat voor elke wedstrijd hebben. Vervolgens zwaait de jongen naar de andere zijde van de tribune. De vader kijkt naar zijn linkerkant maar herkent niet zo snel bekende gezichten. Misschien een geblesseerd teamgenootje, een bekende jeugdtrainer. De man laat het rusten en kijkt naar de mini-klassieker. Later die middag, in de auto terug naar huis, bespreken ze de wedstrijd. Wat goed ging, wat beter kon en meer van die momenten. Dan herinnert de vader zich opeens dat moment kort voor de aftrap.

‘Naar wie zwaaide jij eigenlijk’, vraagt hij zijn zoon.
‘Niemand. Hoezo’, klinkt het ontkennend.
Vader geeft niet op. ‘Ik zag je toch echt zwaaien naar iemand op de tribune. Wie was dat.’
‘O, een oude bekende’, antwoordt het talent.

Dan komt de aap uit de mouw. Zijn zoon zwaaide niet naar een vriendje of ouders van een ploeggenoot, maar naar een zaakwaarnemer. Eentje die hem helemaal niet vertegenwoordigt. De twee blijken een geschiedenis te hebben samen. Toen de speler nog bij een andere club speelde, werd hij op een dag benaderd door een bekende van de familie. Deze stelde hem voor aan een zaakwaarnemer en met z’n drieën gingen ze wat eten. De zaakwaarnemer zei dat het spelertje talentvol was, dat hij de top kon halen. Ook kon hij wel een kledingcontract bij Nike of Adidas voor hem regelen…

Bij toeval ontdekte een vader dat zijn minderjarige zoon iets was gaan eten met een onbekende zaakwaarnemer

Tot de zaterdag van PSV-Ajax had de tiener er thuis niks over verteld. Pas bij toeval en ruim een jaar later, ontdekte zijn vader dat zijn minderjarige zoon sushi was gaan eten met een tot dan toe onbekende zaakwaarnemer. Nee, bovenstaande is geen fictief voorbeeld. De naam van de speler en diens vader zijn bij Voetbal International bekend. Sterker nog, bovenstaande is een vrij onschuldig voorval in de harde wereld van de kindermakelaars.

Kinderhandel

Volgens de officiële cijfers telt Nederland op dit moment 476 zaakwaarnemers of zoals de KNVB het zelf liever noemt: intermediairs. Er zijn meer makelaars dan voetballers en dat is echter maar het topje van de ijsberg. Dit zijn de mannen die officieel zijn ingeschreven bij de voetbalbond maar het zijn de honderden partners, neefjes en loopjongens die het werk doen. Op zoek naar het grote geld.

Er is de laatste jaren veel geschreven over de enorme ratrace is ontstaan rondom profvoetballers. Elke zaakwaarnemer wil wel een Virgil van Dijk of Memphis Depay in zijn stal hebben, maar ook aan de betere spelers bij FC Groningen, Go Ahead Eagles en FC Dordrecht wordt getrokken. Voetballers die op den duur een transfer kunnen maken, leveren geld op. Het walhalla is dan ook niet de kleedkamer van Helmond Sport of FC Emmen, maar dat zijn de jeugdvelden op zaterdagochtend.

Dit artikel helemaal lezen

Word dan nu VI PRO-lid! Krijg toegang tot het meest uitgebreide voetbalnieuws met 50% korting en ontvang gratis de Hollandse School-special (t.w.v. €14,99)

Met VI PRO krijg je:
- Exclusieve VI PRO-artikelen, -video’s en -podcasts
- Exclusieve analyses en inzichten
- Exclusieve interviews met spelers en trainers

Dit artikel helemaal lezen

Word dan nu VI PRO-lid! Krijg toegang tot het meest uitgebreide voetbalnieuws met 50% korting en ontvang gratis de Hollandse School-special (t.w.v. €14,99)

Met VI PRO krijg je:
- Exclusieve VI PRO-artikelen, -video’s en -podcasts
- Exclusieve analyses en inzichten
- Exclusieve interviews met spelers en trainers

Per maand voor   €10,-   

€5,-

Gerelateerde artikelen